29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 10 Novembar 2014 20:33

Vedro na Raduši

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice, u nedjelju, 09. novembra 2014. godine, realizovalo je planinarski izlet „RADOSNA RADUŠA: U zagrljaju Hercegovine i Bosne“, kojim se izveo uspon i prešla planina Raduša, nadomak grada Gornjeg Vakufa. Trideset pet učesnika, vođeno vodičima iz domaćinskog PD „Raduša“, prešlo je planinu u turi koja je trajala 10 sati, sa pređenih 25 km.

 

Start ture bio je nadomak sela Voljice, kotlinom potoka Voljišnica, preko Rajićevih Staja do najviše tačke ture – Raduškog Kamena (Triskavca) 1683 mnv. Sa te kote, učesnici su bili počašćeni prelijepim pogledom na najviši vrh Raduše (Idovac, 1956 mnv), Vukovsko Polje, Kupreško Polje, Cincar, Stožer, Siver, Bugojno, Kalin, Rudinu, Vlašić, te Gornji Vakuf i, naravno, kompleks Kraljice Vranice. Tura je dalje nastavljena preko poljana Plandišta do Ski centra „Pegasus“, čijom stazom za spust se spustilo do hotela na Raduši, da bi preko polja Pale i Vilića Gumna sišli u selo Pidriš, gdje je bio i cilj naše cjelodnevne ture.

 

Kao planina na granici regija Bosne i Hercegovine, Raduša nam je pružila prelijep nedjeljni dan, okupan suncem i dalekim vidicima. Planina bogate i teške historije, nastavlja čuvati tajne u svojim njedrima, a mi, planinari, ponovo ćemo joj, nestrpljivo, žudjeti u zagrljaj. Zdravstveni bilten, uprkos dužini ture, je vrlodobar, izuzev jednog lakšeg iskrenuća noge. Učesnica je odličnog raspoloženja i jedva čeka naredni izlet u organizaciji našeg Udruženja.

 

O predstojećim aktivnostima, javnost će, kao i obično, biti upoznata putem web stranice www.vedro.ba , facebook stranice www.facebook.com/vedro.ba  i putem medija, a koristimo ovu priliku da pozovemo sve zainteresovane da nam se priključe u članstvu u najmlađem (po osnivanju) i najmlađem (po prosjeku godina članova) planinarskom udruženju.

 

Do narednog planinarskog izleta, VEDRO!

 PR Udruženja planinara VEDRO

 AFAN ABAZOVIĆ