Printaj ovu stranu
subota, 30 Avgust 2014 21:40

Baton na raftingu

Obećano učinjeno. Ovako bi u najkraćem mogao izgledati   izvještaj o radu kluba  paraolimpijskih sportova „Baton“ koji okuplja invalide odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95- ali i sve druge invalide i zaljubljenike grada Zenice i Bosne i Hercegovine. Ranije najavljeni rafting i roštiljijada za članove kluba ali i sve invalide koji posjeduju tu dozu adrenalina da se okušaju u spustu rafting- čamcima niz rijeku Bosnu, evo počinje.


Subota jutro, 30. avgust, 2014.godine, devet je sati. Na ušću one malene rječice Babina u rijeku Bosnu,  koja  s vremena na vrijeme zna biti itekako plahovita, okupila se hrabra udruga zaljubljenika priode, ali i  ovog pomalo opasnog sporta. Da bi sve proteklo u najboljem redu pobrinulo se rukovodstvo kluba ali i SRK „Bosna“ iz Zenice koji su se stavili na raspolaganje klubu „Baton.“ Malo prohladno  jutro nije umanjilo raspoloženje. Naprotiv odmah se krenulo sa pripremom čamaca pod budnim okom skipera SRK „Bosna.“  

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU

 

Dovoljan broja skipera, odlični čamci, potrebna oprema, uljevali su sigurnost „batoncima“ da zakorace u jedan do sada neistražen svijet. Lijep dan obećavao je i lijepo druženje. Ispod restorana na prelijepoj obali koja se proteže duž Kamberovića Polja, zamirisat će roštilj. I o tome  se pobrinulo vrijedno rukovodstvo „batonaca“ na čelu sa, moram to pomenuti, Amirom Ismićem. Gospodin Ismić ne voli da ga se ističe i stalno potencira da se promoviše klub a ne pojedinac. No činjenica da Amir Ismić jeste okosnica i perjanica ovog uspješnog kluba,  obavezuje me  da to svaki put napomenem.

 

Iskoristili smo prisustvo predsjednika SRK “Bosna” Ekrema Tuke, da kaže koju riječ o aktivnosti predviđenoj za danas. „Ovo nije prva saradnja sa “Batonom”. Naše druženje traje već duže a ovo što planiramo danas jeste samo uvertira za jedan  izazovniji rafting na nemirnim vodama. Vožnja čamaca na mirnoj Bosni i kada je vodostaj apsolutno  odgovarajući biće prilika da “batonci” izmjere svoje mogućnosti ali i  savladaju potrebne vještine za narednu aktivnost. ”

 

Željeli smo čuti i članove „Batona“ kako doživljavaju  ovu aktivnost kluba. Tako nam Muhamed Tutmić veli “Osjećaj  je fenomenalan, zadovoljan sam društvom i druženjem.“

Zahid Sivac,  šesdeset postotni RVI kaže: “Potez koji čini zajedništvo kluba  jeste osjećaj koji se ne da opisati.“  Semrudin Bošnjak, Sema veli :“Ovo je za nas invalide fantastično, posebno ako se ima u vidu da vlast i nema baš dobar odnos  prema nama. Ovo  što radi Amir, predsjednik kluba sa rukovodstvom, jeste uvijek lijepo druženje i da na trenutak zaboravimo svakodnevne probleme. Ono što ne rade potpuno zdrave osobe eto radimo mi invalidi“, završio je Sema.

 

Složili smo se u slijedećem kako je poenta u radu kluba i uspjehu istog, što rukovodstvo kluba nastupa krajnje korektno i pošteno prema svim članovima kluba. To članovi kluba  itekako cijene i daju maksimalan doprinos. Dok je mladi skiper Mustafa Bišić kao vrlo zreo vođa ekipe davao upute kako da utovare čamac i potrebnu opremu, saopćavao maršrutu kretanja do polazne tačke za rafting spust uzvodno od Zenice, „batonci“ su s nestrpljenjem sjedali u vozila, sa onim dječijim osmjehom na licu punim znatiželje.

 

Prepoznajem Galiba Džanana, Halida Hukić RVI bez noge ali ne propušta niti jedno druženje. Safet Omeragić-Sajo dijeli po čašu čaja. Kaže kako je to dozvoljeni doping.

Odlazi družina i ja ih ispraćam pogledom. Tu ispred prostorija SRK „Bosna“ spremni su stolovi i roštilj ali kada obave ovu adrenalinom natopljenu zadaću. Neću prisustvovati roštiljijadi ali sam ubijeđen da će ova vesela ekipa i tu prepreku uspješno savladati.

 

Ja ću im  na kraju reći samo  jedno, sretno „batonci“. Do neke nove avanture! 

 

Piše: Said Šteta      


KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU





..

Posljednje od

Povezani članci (by tag)