Printaj ovu stranu
nedjelja, 06 April 2014 23:13

Vedro: Zenički horizonti ISTOK

U organizaciji Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice, okončana je treća etapa projekta „Zenički horizonti“, tura „Istok“. Učešće u ovoj turi je uzelo stotinu deset (110) učesnika, od toga pedeset devet (59) osoba ženskog spola.

 

Najmlađa učesnica je četverogodišnja Iman, koja je sa svojim roditeljima i bratom prehodala cijelu turu. Najstariji učesnik, i ovaj put, je sedamdesetpetogodišnji Munir Šarić. Učesnici su bili Zeničanke i Zeničani, entuzijasti, šetači, ljubitelji prirode i planinari svih zeničkih planinarskih društava „Tajan-Lisac“, „Mladost“, „Željezara“, „Poštar“, „Tvrtkovac“ i, po prvi put na turi u našoj organizaciji – „Natura“, te sarajevskog bratskog udruženja „Avantur“.

 

Tura je započela dolaskom u selo Briznik u babinskom kraju. Kolona se uputila u rejon Čolana, odakle je put vodio ka releju Klopačke Stijene, a zatim strmom stazom do naseljâ Kopilo i Talami, u ukupnoj dužini od 13 km. Tokom ture, učesnici su upoznati sa selima babinskog kraja Radinovićima, Puhovcem, Arnautima, Seocima, Drugavcima, Kasapovićima i drugim, koja se vide sa ove trase.

 

„Ovo je zaista lijepa tura, sad znam kuda ću doći sa porodicom kad mi prahne lijepa i lagana šetnja“,

rekao nam je u kratkoj izjavi Amir Tufekčić. Dodao je da je organizacija bila na vrhunskom nivou, te da se manje od „VEDRA“ nije ni očekivalo.

U 12:00, kao i sve nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini, odali smo počast ubijenoj Havi Dovadžiji iz Sarajeva, koja je prije 5 dana izgubila život zbog  divljačke vožnje kroz crveno svjetlo u Sarajevu.

 

Iako je vrijeme bilo oblačno i tmurno, u nekim dionicama rute, sunce je obasjalo učesnike, što je dalo dodatni motiv za kretanje, a šlag na tortu je bio prelijep pogled na „zjenicu Bosne“ sa Klopačkih Stijena, gdje su učesnici došli oko 15:00.

 

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice se zahvaljuje na pohvalama, komentarima, sugestijama i dobronamjernim kritikama, a sve u cilju poboljšanja usluga i popularizacije planinarstva među Zeničankama i Zeničanima.

 

Hvala sponzorima projekta, firmi „Almy Transport & Prevoz putnika Zavidovići“, „GoodFood.ba“, „Pero doo“, „RM Company doo“, kopirnici „Labirint“ i Turističkoj zajednici Zeničko-dobojskog kantona.

 

Galeriju slika sa ovog izleta možete pogledati uskoro na našoj oficijalnoj facebook stranici klikom na sljedeći link : www.facebook.com/vedro.ba 

 

Naredna etapa „Zeničkih horizonata“, četvrta i posljednja po redu, je tura „Sjever“, a bit će realizovana u nedjelju, 13. aprila 2014. godine sa početkom u 07:15 sa Autobuske stanice Zenica, prijevozom do sela Gladovići, odakle će tura ići preko Kraljevina, Smetova do grada, ukupne dužine 21 km.

 

PR Udruženja „VEDRO“

Afan Afan Bosnolog Abazović

Posljednje od

Povezani članci (by tag)