Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 27 Januar 2014 19:22

Zeničani na Visočkim piramidama

O bosanskim piramidama pisalo se mnogo. Bilo je tu priznavanja i negiranja, buke i prašine. Za jedne je Osmanagić sanjar, za druge naučnik. Čega ima u Visokom? Ko i zašto opstruira iskopavanja? Čega ima u tunelu Ravne?

 

Da bi ovo sve vidjeli I uvjerili se u postojanju piramida dvadeset I dva člana Planinarskog društva “Tajan-Lisac” Zenica su obišli tunel Ravne koji se nalazi podno Visočkih pramida. 

Kako nalaže Fondacija BiH piramida prilikom dolaska gostiju u obilazak piramida grupu posjetilaca prihvataju vodiči.

 

Tako smo I mi imali vodiča Emira, koji nas je proveo kroz labirint tunela I uspio nam u dva sata obilaska tunela, objasniti ono što je najinteresanije, otkopavanje tunela I trenutnih radova koji se vrše u tunelu. Poslije obilaska tunela gjde su se naši članovi uvjerili das u tunele uradile ljudske ruke, uputili prema planinarskom domu Zbilje kojim upravlja PD ”Visočica Visoko.

 

Jedna grupa članova je po klizavoj stazi I snijegu uživali penjući se prema vrhu piramide Mjesec u panorami grada Visoko I pogledu prema piramidi Sunce. Ovom prilikom se zahvaljujemo domaćinu Hamdi Suša članu PD “Visočica” Visoko koji nas jeugostio, a I domaćinima koji su nas toplo dočekali u u planinarskom domu Zbilje Visoko.


Bernadin Kapo

Posljednje od

Povezani članci (by tag)