Printaj ovu stranu
subota, 15 Decembar 2012 11:00

Poslušajte S.A.R.S. u BNP-u

Bosansko narodno pozoriste Zenica zajedno sa svojim koprodukcijskim partnerom East West Centrom Sarajevo ulazi u posljednju fazu kada je u pitanju priprema predstave MUJO, SULJO I FATA U DRUŠTVU SPEKTAKLA koja će svoju premijernu izvedbu dozivjeti u petak, 21.12. u BNP-u Zenica, a sarajevska premijera je zakazana za 25.12. u Narodnom pozoristu Sarajevo

 

 

 

 

PRESS SAOPĆENJE - BEND S.A.R.S. komponira muziku za predstavu MUJO, SULJO I FATA U DRUŠTVU SPEKTAKLA - Jedan od lidera muzičke scene na Balkanu, bend S.A.R.S. komponira muziku za predstavu Harisa Pašovića “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla” u produkciji East West Centra Sarajevo i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Glavna muzička tema predstave je pjesma “Društvo spektakla” koji je S.A.R.S napravio za ovu predstavu. Pored ove pjesme u prestavi će se uživo izvoditi i pjesma “Mir u svijetu” sa novog, još neobjavljenog albuma ovog poznatog benda. Dio radnje predstave su još i neki od velikih hitova S.A.R.S-a.

 

CIJELA PJESMA OVDJE

 

 

 

PredstavaMujo, Suljo i Fata u društvu spektaklaje sastavljena od četiri priče: “Stavisky” – esej Miroslava Krleže o usponu i padu jednog ruskog tajkuna ukrajinskog porijekla u Francuskoj; “Jedan lijep film” – kratka priča Gulliaumea Appolinaira o brutalnoj manipulaciji putem filma (i televizije); dijelovi iz knjigeDruštvo spektaklaGuya Deborda; i kratka priča Harisa Pašovića o Bosancima i Hercegovcima.

 

Ove priče su postavljenje u kontekst života mladog ljubavnog para danas u Bosni i Hercegovini. Predstava nije komedija kako bi to naslov sugerirao (mada ima i komičnih elemenata). Naslov je satirična kontekstualizacija savremenih političkih, ekonomskih i socijalnih (svjetskih i lokalnih) procesa.

 

U predstavi učestvuju mladi bh. glumci predvođeni Sašom Handžićem i Džanom Džanić. Pored njih na predstavi će raditi provjereni autorski tim: Irma Saje i Vanja Ciraj (kostimi), Lada Maglajlić (scenografija), Enes Huseinčehajić (grafički dizajn), Source Production (video), Nermin Hamzagić (asistent reditelja). Izvršni producent predstave je Ismar Hadžiabdić

 

Premijera predstave će biti u Zenici 21.12.2012. u BNP-u, nakon čega će predstava imati i svoju drugu premijeru u Sarajevu 25.12.2012.

 

Dio teksta pjesme “Društvo spektakla”:

 

Digni sebi kredit

I postani rob

Plati rate, kamate

Pa pravac u grob

 

Ne digneš li kredit

Maznuće ti san

Uzmeš kredit veliki

Oteće ti stan

 

Društvo spektakla

Na nogama od stakla

Zato čekić kupi

Iz sve snage lupi…

 

 

 

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)