Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 13 Avgust 2012 21:05

Jednostavno izviđaštvo:8.dan

IZVIĐAČI OSVOJILI SIMPATIJE MOSTARACA - MANASTIR ŽITOMISLIĆI - Osmog dana vrijeme je da upoznamo tradiciju, kulturu, bogatstvo raznolikosti ovog prekrasnog dijela zemlje. Kroz kanjon Neretve u kojoj se bjelasaju ribe, krećemo putem za Mostar. Nakon tri sata stižemo do našeg prvog odredišta Manastira Žitomislić, koji je jedan od kulturno najznačajnijih pravoslavnih manastira Hercegovine iz 16. vijeka, a posvećen je Blagovještenju Presvete Bogorodice. U staroj humskoj oblasti predstavlja najzapadniji održani pravoslavni manastir. Bratstvo manastira nas prima sa velikim oduševljenjem, gdje su nas upoznali sa istorijom podizanja manastira, koji je do sada tri puta bio srušen do temelja, ali i svaki put obnovljen.

 

TEKIJA NA BUNI
Nastavljamo do sljedećeg odredišta Tekije na Buni, islamskog Sufi manastira, iz XVI vijeka koji je izgrađen za potrebe derviškog kulta i okupljanje Sufi - derviš bratstva, te je služila kao konačiste za derviše - Sufi putnike. Orijentalna bosanska arhitektura tekije u Blagaju privlači svojom bjelinom duple fasade, spratom i proširenom sobom koja liči na balkon, čiji obrisi se odražavaju na površini tamno zelene vode reke Bune. Tekija u Blagaju još uvek je jedno od najtajanstvenijih mijesta u Bosni i Hercegovini, jer je derviško - Sufi bratstvo najpoznatije po svom asketizmu i takođe po tome što propovjeda jednu od najmističnjih dimenzija islama.

 

MOSTAR
Osvježeni na vrelu Bune nastavljamo dalje, nakon 12 km udobne vožnje stižemo u Mostar. Nas 120 učesnika jednobrazno obučeni u plave majice sa istaknutim izviđačkim amblemima, pjesmom i svojom pojavom odvojili smo poglede od Starog mosta, zasjenivši ga na trenutak da pronesemo svoju poruku jednostavnog i zajedničkog života na ovim prostorima. Ovaj dio naše prekrasne zemlje je čuo poruku, a mi se stapamo sa ostalim turistima poruku.
U našu čast izvedena je tradicionalna mostarska lasta, razledali smo muzej čija je postavka posvećena mostu, temelje starog mosta, čudesne građevine starog dijela Mostara. Prepuni utisaka vraćamo se u kamp, gdje veče provodimo uz finale talent show-a i natpjevavanje.

 

POGLEDAJTE U GALERIJI FOTOGRAFIJA KAKO JE TO IZGLEDALO 

 


Izviđački pozdrav,
Z-D-R-A-V-O

SIMPLY SCOUTING
PR & PRESS TEAM

Posljednje od

Povezani članci (by tag)