19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 11 Avgust 2012 00:37

Boračko: Četvrti i peti dan

DAN IV  i DAN V

– ADRENALINSKI DAN I DEMOKRATIJA

Mirno rosno jutro prekinula je izviđačka pjesma i probudila naše učesnike. Jedna grupa se pripremala za uzbudljiv dan u kampu a druga za još uzbudljiviji dan na rijeci Neretvi. Grupa kojoj je predviđen rafting za taj dan veselo se spremala sa pjesmom dok su ostali bili tužni i pomalo zavidni u iščekivanju slijedećeg dana i njihovog odlaska na rijeku Neretvu. Prvim pokretima “Peace dance floor-a”, njihova tuga i iščekivanje polako se smanjivala i prerasla u još jedan veseo i zabavan dan u kampu.


Nakon doručka , kroz tabor začula se jeka pjesme grupe izviđača koji su krenuli na rafting. Bezbjednu plovidbu i prevoz u dobro opremljenim čamcima za naše drugare priremila je jako spretna ekipa “Hitko” kluba. Nakon dolaska na Bunu, dugo čekanje i pripreme su se isplatile i u 10h vesela grupa skauta otisnula se na hladnu i veoma bistru rijeku Neretvu. Avantura je počela… Naši “rafteri” nisu jedini avanturisti jer su se u tim trenutcima u taboru dešavale isto toliko uzbudljive igraonice „Demokratije i civilnog društva“ , a kupanje je bilo duže i prostranije za svaku patrolu.

RAFTING I ADRENALINSKI DAN NA NERETVI
Prve minute vožnje obilježili su prelijepi pogledi na viseće mostove i graciozne kanjone koji su se uzdizali skoro pa do neba. Nakon sat vremena vožnje u susret rafterima došli su prvi brzaci i spektakularne, bijele stijene sa kojih su samo oni najhrabriji vješto skakali na raznorazne načine. Međutim ovo je bio tek početak nezaboravnog dana. Velika žuta vesla bila su im sredstva za borbu protiv jake sile veličanstvene vode koja ih je redovno osvježavala svojim valovima, ali osvježanja za njih nikad dosta pa su se pored prijateljskih šala na račun konkurencije prskali i dobro zabavili. Party na vodi prekinula je prva pauza na kojoj su se počastili slatkom lubenicom.


Nakon uzbudljivih bukova i razonodnih rafterskih poteza te višesatne plovidbe “rafteri” su uživali u slasnim sendvičima na drugom odmoru. Ovajodmor obilježilo je i slikanje pod vodom , gdje su napravili mnogo fantastičnih fotografija. Nakon polaska sa mjesta odmora i par novih bukova kroz par sati vožnje došli su na finalnu destinaciju gdje su ih čekali autobusi za povratak u kamp. Ovaj put zbog umora umjesto pjesme u autobusu zavladao je san.

“DEMOKRATIJA I CIVILNO DRUŠTVO” – RADIONICE U KAMPU

Za to vrijeme u kampu …

 

Lana Delić – glumica Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici održavala je radionicu “Vještine neverbalne komunikacije”, u kojoj su se kroz razne igrice djeca pokazala vrlo sposobnim i maštovitim mladim ljudima. Zaneseni igrama Lanine radionice zaboravili su na vrijeme pa su trčečima koracima stigli na zbor za ručak.

 

Nakon uspješno odrađene radionice “Demokratija i civilno društvo” moderatorice Marine Mišković- profesorice raznredne nastave djeca su željno isčekivala svoje drugove i njihove impresije, ali i priliku da im prepričaju novostečena znanja i shvatanja o pripradnosti demokratskom i civilnom društvu. Odmor na kraju dana je svima došao u vidu slobodne večeri..


POZDRAVILI SMO SE SA BOŽANSTVENOM LJEPOTICOM „NERETVOM“, NAUČILI SMO O VIŠE O MINAMA SAVLADALI VJEŠTINE NEVERBALNE KOMUNIKACIJE, OPUSTILI UZ TRADICIONALNU IZVIĐAČKU PJESMU I GITARU.

PINK PANTER JE U NAŠEM KAMPU


Novi dan je započeo radionicom neverbalne komunikacije gdje su polaznici uz pomoć svoga glasa imitirali dobro poznatu melodiju Pink Pantera. Da bi upotpunili ugođaj izabrali smo glumce koji su svojim novostečenim neverbalnim vještinama odglumili tu melodiju. Učesnici su bili podjeljeni u grupe gdje je svaka grupa imala zadatak da imitira jedan od instumenata(npr. Bubnjeve,violine,zvižduk i sl.). Moderatori aktivnosti su bili Dino Brljevac i Lana Delić.

 

MINE I DALJE VREBAJU - SAZNALI SMO KAKO SE SAČUVATI.

 

Gotovo 17 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini, preko 200.000 mina i drugih ubojitih sredstava još uvijek se nalazi širom zemlje. Isto toliko je i potencijalnih žrtava. Mine su još raspoređene na čak 1.340 kvadratnih kilometara. Bez obzira što se smatra da su minska polja danas obilježena i pod kontrolom, u Centru za uklanjanje mina Bosne i Hercegovine kažu da brojka od 10.000 sumnjivih lokacija nije konačna.Kako se ponašati na nesigurnim područjima, objasnili su nam pripadnici EUFOR-a i OS BiH. Mine, nažalost, odnose još uvijek jako veliki broj ljudskih života, one i dalje predstavljaju jako veliki problem za BiH. Mi smo zemlja koje je minama najugroženija u Evropi,a ovakav vid prevencije se pokazao neophodnim za sve generacije.

POZDRAV SA BOŽANSTVENOM LJEPOTICOM - „NERETVOM!“
Posljednji dan za preostalu grupu i prilika da po drugi put posjetimo jedan od najljepših kutaka netaknute prirode u Europi "kanjon rijeke NERETVE". Modrozelena, čista, plaha i brza, a opet podatna i zamamna, rijeka Neretva, biser u perli darovanih nam ukrasa, pronosi i kazuje svoju zatajnost i ljepotu tragaocu – zaljubljeniku jedinstvenim govorom Savršenstva Apsolutnog Tvorca. Milenijumski već ustrajno gordo, obgrljena planinskim masivima Prenja i Čvrsnice, teče Neretva svoju veličanstvenu ljepotu, spajajući kristalnim razigranim slapovima ushićenost i divljenje, snove i traženja, priče i pričanja nekih davnih i ovih naših vremena, spremna za susrete sa onima koja dolaze. I stari Rimljani ne znadoše kako joj tu čudesnu ljepotu opisati, kako joj odu radosti tim grandioznim Savršenstvom Stvaranja što vjernijim i umilnijim imenom izreći. Nazvaše je Nera – Etva, božanskom rijekom, a kako bi drukčije. Na njenim obalama gradili kućice za odmor, povijest kazuje. Avantura,izazov, adrenalin – prepustili smo se virovima i valovima smaragdno-zelene ljepotice i obećali joj :

 

“Vidimo se i naredne godine, jer mi smo tvoji - Glasnici Mira”

SA RADIONICAMA DEMOKRATIJE I VEČERNJIM PROGRAMOM SMO NA POLA PUTA NAJVELIČANSTVENIJEG DRUŽENJA U BOSNI I HERCEGOVINI
NAKON VIŠE OD 20 GODINA.

 

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU ČETVRTOG I PETOG DANA DRUŽENJA NA BORAČKOM JEZERU

 

Izviđački pozdrav,

Z-D-R-A-V-O

SIMPLY SCOUTING
PR & PRESS TEAM