Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 11 Juni 2012 09:22

Nemilska alka 2012

Treća poslijeratna "Nemilska alka" okupila je  više od tri stotine učesnika koji su tokom dvodnevnog druženja bili smješteni u Omladinskom naselju Nemila. Domaćini međunarodnog izviđačkog višeboja članovi Odreda izviđača «Safet Ribić» ove godine obilježavaju četiri decenije svoga postojanja.

 

 

- Svojim gostima iz zemlje i inostranstva upriličili smo obilazak Nemile, tradicionalno alkarsko nadmetanje u kojem učesnici vozeći bicikl pokušavaju da pogode alku podignutu na visini od skoro dva metra, poludnevni boravak u prekrasnom ambijentu netaknutog prirodnog rezervata Nemilske rijeke, logorsku vatru sa kulturno-zabavnim programom koji predstavlja zaštitni znak svih skauta svijeta, te veličanstven noćni vatromet, koji slavi jedan od najmnogoljudnijih svjetskih pokreta ljubitelja prirode – pokret skautizma koji danas diljem svijeta okuplja skoro trideset miliona članova, kazao nam je Ramiz Mujkanović, jedan od čelnika Odreda.

 

U takmičarskom programu sudjelovalo je dvadesetak ekipa, sa oko stotinjak članova iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, ali i Republike Hrvatske. Nadmetali su se u vještini konstrukcije staze na karti, kretanju po karti i na osnovu postavljenih putnih znakova na nepoznatom terenu, slanje poruka pomoću signalnih zastavica (semafor), vještini podizanja i rušenja šatora (šatorologija).

 

Pokazano je i umijeće u vještini pletenja čvorova (čvorologija), streljaštvu (gađanje iz vazdušne puške), izradi složene skice trena (kroki), izradi panoramskog snimka, izradi skice i prolaza kroz minsko polje, testu iz prve pomoći i mnogim drugim izviđačkim disciplinama.

 

- Na tradicionalnoj izviđačkoj "Nemilskoj alki", ove godine se se susreli izviđači iz zapadnog i istočnog dijela Mostara, Doboja, Gračanice, Osijeka, Ilidže, Sarajeva, Tešnja, Orahovice, Širokog Brijega, Zenice i mnogih drugih mjesta, kazao nam je Mujkanović.

 

Ukupni pobjednik izviđačkog višeboja su članovi Odreda izviđača "Igman '92" sa Ilidže, drugi su članovi Općinskog saveza izviđača Zenica i trećeplasirana je bila ekipa Odreda izviđača "Slavonski hrast" iz Osijeka, Republika Hrvatska. Najspretniji i najuspješniji izviđački alkar za 2012. godinu je mladi šesnaestogodišnji skaut, učenik saobraćajne škole iz Širokog Brijega Mateo Soldo.


Korisnici Facebooka mogu vidjeti fotografije klikom ovdje

Posljednje od

Povezani članci (by tag)