Printaj ovu stranu
utorak, 25 Oktobar 2011 23:10

Mladi ekolozi u akciji Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Za Dan planina, u pratnji svog profesora Akifa Smajlovića, ekološka sekcija srednje Ekonomske škole krenula je na Pepelare sa osnovnim ciljem da upozna tisu staru (po procjenama profesora) oko 3.000 godina i ukoni smeće u njenoj bližoj okolini, kako ono ne bi štetilo njenoj ljepoti i daljem opstanku.

Po samom dolasku u selo zasukali smo rukave i bacili se na posao. Nije nam mnogo vremena trebalo jer stanovnici Pepelara zaista mnogo brinu o tisi koja je ujedno pod njihovom zaštitom jer Bosna i Hercegovina još uvijek nema 'crvenu knjigu' o ugroženim biljnim i životinjskim vrstama.

 

Profesor se latio fotoaparata i uslikao nas, članove sekcije, koji smo simbolično stali oko tise držeći se za ruke u znak zaštite. Poslušali smo predavanje profesora u kojem nam je objasnio postojanje muške i ženske tise i upoznao nas sa historijom najstarijeg para (vjerovatno na cijelom svijetu). Poslije toga, popeli smo se na vrh sela gdje smo brali ljekovito bilje i učili raspoznavati gljive pod budnim okom profesora. Već je padao mrak i bilo je vrijeme da se vratimo kući, što smo i učinili zadovoljni što smo jednom ugroženom stablu posvetili jedan djelić od količine pažnje koje te tise zaslužuju.

Članak napisala učesnica novinarske i ekološke sekcije Berina Horić.
Ekološku sekciju predvodi prof. Akif Smajlović


Zenicablog podržava radove mladih budućih kolega i bićemo zahvalni ako Berinine kolege iz drugih škola nađu vremena i prostora da aktivnosti svvojih škola prezentiraju na sličan način. Za sve informacije i tekstove na raspolaganju vam stoji email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..">Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Čitano 3917 puta
zblog

Posljednje od zblog

Povezani članci (by tag)