10 Juni 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 19 Januar 2012 14:36

Osam uhapšenih u Zenici Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

policija-traka2SAOPĆENJE ZA JAVNOST - Nakon višemjesečnih opservacija i prikupljanja operativnih saznanja, službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona došli su do određenih informacija i saznanja o kriminalnim aktivnostima više lica sa područja Zenice, koja su u okviru organizovane grupe vršila krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, tako što su ista, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, vršila nabavku, pakovanje i prodaju opojnih droga konzumentima sa područja grada Zenice. U skladu sa prikupljenim informacijama, a u cilju provjere tačnosti istih te u cilju dokumentovanja izvršenih krivičnih djela, tokom proteklih nekoliko mjeseci ovlašteni službenici su poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti na prikupljanju navedenih saznanja, praćenju lica i sredstava, a u cilju pronalaska dokaza, tačnije opojnih sredstava i drugih nedozvoljenih predmeta, o čemu je u kontinuitetu informisano Kantonalno tužilaštvo Zenica, po čijim nalozima se postupalo u naznačenim aktivnostima.

 

U cilju dokumentovanja izvršenih krivičnih djela, pored gore navedenih radnji i prikupljanja saznanja, izvršeni su pretresi stanova i drugih prostorija koje koriste lica koja su bila predmet opservacija i praćenja, i tom prilikom je pronađena određena količina materije koja je svojim izgledom asocirala na opojnu drogu, te su pronađeni i izuzeti mobilni aparati koje su lica koristila prilikom dogovaranja ulične prodaje.

Nakon izvršenih pretresa, navedena lica su lišena slobode i zadržana u službenim prostorijama za zadržavanje, te je nad istima zavedena kriminalistička obrada, tokom koje se došlo do saznanja i o drugim licima koja se mogu dovesti u vezu sa izvršenim krivičnim djelima. Kako je utvrđeno poduzetim radnjama, navedena lica su u okviru grupe kontinuirano nabavljala opojna sredstva, kao i opremu za precizno mjerenje istih, te mobilne telefone koje su koristili samo prilikom ovih nezakonitih aktivnosti, uz plansku razradu metoda i načina prodaje i kupovine, čuvanja, pakovanja i pripreme za uličnu prodaju opojnih sredstava. Nakon prikupljenih dokaza, izvršenih vještačenja i dokumentovanja krivičnih djela, dana 19.01.2012. godine, Kantonalnom tužilaštvu Zenica je od strane Uprave policije MUP-a Ze-do kantona dostavljen Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca protiv lica:

-    M.B., rođenog 1983. godine,
-    A.Z., rođenog 1984. godine,
-    B.A., rođenog 1985. godine,
-    A.A., rođenog 1973. godine,
-    A.S., rođenog 1978. godine,
-    M.A,, rođenog 1984. godine, i
-    Š.V., rođenog 1981. godine, sva lica iz Zenice,

zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238., stav 2. KZ FBiH, te protiv lica:

-    B.N., rođenog 1975. godine, iz Zenice,

zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. stav 1. KZ FBiH.

Kako je utvrđeno na osnovu prikupljenih saznanja i materijalnih dokaza, postoje osnovi sumnje da je prvoprijavljeni M.B. na području Ze-do kantona organizovao grupu ljudi u cilju činjenja krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“. Navedenoj grupi su pripadala i prijavljena lica. Pomenuta lica su se međusobno dobro poznavala, sa tačno naznačenim zaduženjima i zadacima u grupi prilikom vršenja ovih krivičnih djela, a sve sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi. Nabavljena droga je prodavana konzumentima na području Zenice i šire.

Nakon dostavljenih izvještaja kojim su navedena lica prijavljena, nastavilo se sa vršenjem provjera sa ciljem dokumentovanja i drugih krivičnih djela počinjenih od strane ove grupe a u vezi zloupotreba opojnih droga. U tom kontekstu, dana 19.01.2012. godine, u ranim jutarnjim satima, izvedena je veća policijska akcija na području Zenice, u kojoj je bilo angažovano oko stotinu policijskih službenika, tačnije kriminalističkih inspektora Sektora kriminalističke policije, Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, pripadnika Jedinice policije za podršku i Jedinice za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, te službenika Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ, i kojom prilikom su, u skladu sa naredbama Općinskog suda u Zenici, izvršeni pretresi na 7 lokacija na području Zenice, kojom prilikom su pretreseni stanovi i druge prostorije koje koriste navedena lica. Prilikom poduzimanja naznačenih aktivnosti korištena su i dva službena psa za otkrivanje narkotika, osam lica je lišeno slobode i ista su zadržana u službenim prostorijama gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Akcija je zavedena u 06.00 sati i istovremeno su započeti pretresi na svim lokacijama i uz konkretne naredbe i upute nadležnog tužioca koji je usmjeravao rad policijskih službenika. Naznačene aktivnosti su još uvijek u toku, a prema prvim preliminarnim izvještajima i informacijama sa terena, prilikom vršenja pretresa pronađena je određena količina traženih predmeta koja će biti utvrđena i popisana nakon okončanja predmetnih aktivnosti.

Nakon okončanja ove akcije i završene kriminalističke obrade nad licima, te prikupljenih dokaza i obavještenja, lica lišena slobode će, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238., stav 2. KZ FBiH, uz službeni izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca, biti predata Kantonalnom tužilaštvu Zenica na nadležnost i dalje postupanje, a o ishodu zavedene akcije, kao i drugim mjerama i radnjama poduzetim u skladu sa nalozima nadležnog tužioca, javnost će biti blagovremeno obavještena.


URED POLICIJSKOG KOMESARA

DA BISTE PREGLEDALI FOTOSE U GALERIJI KLIK NA FOTO ILI BROJEVE ISPOD

Nezvanično saznajemo da su uhapšeni :

- Bedžijan Memetović (29), Nermin Bujak (37), Zikret Arnautović (28), Aldin Beširević (27), Amir Arnautović (39), Samir Arnautović (34), Almin Mušanović (28) i Vahid Šahinagić (31).

 

Čitano 5974 puta Zadnji put promjenjen četvrtak, 19 Januar 2012 21:22