29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 24 Januar 2012 02:31

Policija bez povećanja?

policija-zdkNakon što je Skupština Zeničko - dobojskog kantona donijela odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2012. godine, a ne budžet za cijelu godinu, dovedena je u pitanje realizacija Sporazuma o prekidu štrajka policije u ZDK-u koji su nedavno potpisali premijer ZDK-a Fikret Plevljak i predsjednik Sindikata policije MUPZDK-a Elvedin Mioč.

Prema Sporazumu, od 1. januara 2012. godine predviđeno je povećanje plaća, kao i plaćanje noćnog i prekovremenog rada. Međutim, od toga nema ništa i policajci ZDK će i januar raditi «po starom».

 

- Zakon je jači od budžeta i Odluke o privremenom finansiranju. Istrajat ćemo na primjeni zakona i poštivanju Sporazuma. Bilo je planirano da se sastanemo ove sedmice, ali premiejr je navodno zauzet, pa su razgovori pomjereni za narednu sedmicu, kazao je Mioč.

S druge strane, premijer ZDK-a Fikret Plevljak najavio je da će predstavnike sindikata upoznati o novim okolnostima i zamoliti, da se primjena Sporazuma uskladi s datumom donošenja kantonalnog budžeta za 2012. godinu. Prevedeno, policajci bi se, ako i tada, većim plaćama mogli nadati tek na proljeće.