19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 06 Februar 2012 04:20

Šta nam je radila vlast u 2011?

- Vlada Zeničko – dobojskog kantona u prvoj godini mandata imala je ambiciozne planove, koji podbacili u realizaciji, pogotovo u posljednjoj trećini prošle godine, smatraju centri civilnih inicijativa u svom izvještaju.

Tako se navodi da je prosjek realizacije pao sa 85, na 79 posto, što je nivo koji je imala i prethodna vlada u svojoj prvoj godini.

 

- Ovo je kanton koji ima 66.7070 nezaposlenih, te prosjek plaća za stotinjak KM manje od prosjeka Federacije. Tim prije je loše što još nisu usvojeni ključni zakoni i strategije o zapošljavanju, poljoprivredi, zdravstvu, borbi protiv korupcije, kaže Rasim Džeko, koordinator CCI za ZDK. Sličan trend pada zabilježen je i u Skupštini ZDK.

Analiza CCI-a kaže da je dvije trećine urađenog «potrošeno» na izvještaje, informacije i zaključke, dok je samo svaka peta tačka dnevnog reda posvećena zakonima i strategijama razvoja.

Posebna pažnja u izvještaju CCI je bila posvećena neaktivnim poslanicima u Skupštini ZDK. Troje poslanika, prema podacima CCI, nije nijednom izašlo za govornicu i postavilo poslaničko pitanje. To su Hermina Herco (Radom za boljitak), Maid Unkić (SDP) i Zijad Suljić (SDP)

http://adf.ly/5BjSb

zip fajl sa cjelokupnim izvještajima CCI - plaće poslanika, ministara, dolasci na posao i sl.