28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 23 Februar 2012 19:00

Zasjedalo Općinsko vijeće

Vijeće Općine Zenica usvojilo je danas Nacrt općinskog budžeta, koji je planiran u iznosu od 39 miliona i 430 hiljada konvertibilnih maraka. Razmatrajući Informaciju o aktivnostima Općinskog štaba civilne zaštite, vijećnici su izrazili zadovoljstvo ostvarenim nivoom zaštite ljudi i imovine grada i općine u uslovima elementarne nepogode.

Uprava Rudnika mrkog uglja Zenica uputila je izraze zahvalnosti Službi i Štabu civilne zaštite, na pomoći u nastojanjima da u vrijeme vremenskih neprilika, održi kontinuitet u isporuci uglja i stabilnost snabijevanja građana toplotnom energijom. Generalno je danas ocijenjeno da je Zenica, u uslovima elementarne nepogode, dala svoj maksimum, nastojeći da situaciju drži pod kontrolom. Uz pohvale općinskim službama na pravovremenom i sveobuhvatnom odgovoru na nepogode, najveći dio sjednice, vijećnici su proveli u razmatranju Nacrta općinskog budžeta, koji je na kraju jednoglasno usvojen.

 

Najveći broj vijećnićkih zahtjeva odnosio se na povećanje izdvajanja za rekonstrukciju putne infrastrukture, koja su sa prošlogodišnjih milion i 640 spušteni na iznos od milion i 100 hiljada maraka. Istovremeno, nacrtom budžeta smanjeni su transferi za ustanove kulture, neprofitne organizacije, aktivnosti mladih, za zbrinjavanje porodica u stanju socijalne potrebe. Nacrt je danas upućen u javnu raspravu koja će trajati 15 dana.

Usvojili su vijećnici danas i Programa rada, kao i Izvještaj o radu Vijeća, u kojem je ocijenjeno da su zenički vijećnici u 2011. godini bili efikasniji nego što je to planirano programom rada, otvoreni za sva značajna i aktuelna pitanja, naročito za razvoj i ekologiju. Ekspeditivno su usvojeni svi ostali akti planirani dnevnim redom, uključujući i Prijedlog zaključka o davanju prethodne saglasnosti za dodjelu koncesije za izgradnju male hidroelektrane Podjezera, te Prijedlog odluke o o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju Toplane u Nemili, nakon što su se o ovom pitanju usaglasili stavovi predsjednika stranačkih klubova.

rtvze.ba