Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 09 April 2012 19:16

Sud kontra MUP-a

policija-zdkSudija Općinskog suda u Zenici Adnan Baručija naložio je prošle sedmice poništavanje rješenja o zapošljavanju i rang-liste rezultata za prijem kriminalista i policajaca u MUP Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), proveden krajem 2009. godine. Epilog je to trakavice koja je počela i prije samog konkursa, u kojem su profitirali članovi porodica, rodbina i prijatelji čelnika zeničke policije. U to vrijeme na čelu MUP-a ZDK nalazio se ministar Aziz Brotlija (SDA), a komesar, koji je i danas na tom mjestu, bio je Fahrudin Bečirović.

Uz ovu, te jednu pravosnažnu, kao i još dvije presude u kojima MUP koristi posljednji pravni lijek žalbe, cijeli proces je vraćen na početak, a zaposleni, koji su prošli plaćenu obuku i već uveliko rade, faktički moraju na ulicu, dok MUP ne ponovi cijelu proceduru.

 

Oni koji su tvrdili da su oštećeni, pokrenuli su nekoliko paralelnih sudskih sporova pred sudom u Zenici. Tu se ne završava problem zvaničnika MUP-a jer, kako je "Avazu" potvrđeno, cjelokupni slučaj je predmet istrage koju provodi Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona (SBK), da bi se sačuvala nepristrasnost istrage.

Na javni poziv za prijem u radni odnos 60 policajaca i 40 mlađih inspektora javilo se 1.249 kandidata, njih više od 900 dostavilo je dokumentaciju, a onda su počele nepravilnosti. Među primljenih 120 osoba najmanje je desetak koji se nikako nisu mogli tu naći ni po kojem osnovu.
- Sud je, naprimjer, utvrdio da je na posao primljen kandidat koji, prema pravilniku MUP-a, nema propisanu visinu i težinu. Utvrđeno je i da je jedan član komisije čitao, a ostali slušali 900 pismenih radova za osam i po sati rada u dva dana, što znači da je bez prekida samom čitanju posvećeno oko 30 sekundi za jedan rad od nekoliko stranica - kaže Aida Gluhić iz advokatske kancelarije Ragiba Hadžića, koja je zastupala tužioca diplomiranog kriminalistu Kemala Babića u jednom od slučajeva dobivenih na sudu.

- Dobio sam najnižu ocjenu iz pismenog rada o temi koja mi je bila na diplomskom. Kad sam se žalio, nisu se mogli ni sjetiti teme, a kamoli šta je pisano. Onda je prošlo dva mjeseca, a da nismo ni znali rezultate i samo su se pojavila imena izabranih, iako i njihovi pravilnici nalažu drugačije. Zato na birou imamo desetine diplomiranih kriminalista, a MUP je pun arhitekata, biologa, trgovaca, teologa - kaže Babić.

Kako nam je potvrđeno, Vlada ZDK uložila je znatna sredstva u školovanje izabranih, ali očito pogrešnih kadrova, pa će cijeli proces morati biti ponovljen, čime je nanesena materijalna šteta budžetu.

Aktuelni ministar zeničke policije Rifat Delić u vrijeme ovih nezakonitosti nije bio na toj poziciji, a jučer je za naš list izjavio da je "sudska zadnja i ona se ne komentira".

- Nesporno je da je sud naložio poništenje tih zapošljavanja. Moram naglasiti da je cijeli proces, od izbora komisije do izbora kandidata, provodila Uprava policije. Upoznat sam s istragom koju protiv MUP-a provodi Tužilaštvo i pružit ćemo maksimalnu podršku da načistac izađu nepravilnosti ako ih je bilo i da eventualni krivci imenom i prezimenom odgovaraju - izjavio je Delić.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)