Printaj ovu stranu
subota, 14 Januar 2012 00:15

Za SIPU 120 informacija

sipaPolicijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u decembru 2011. godine registrirali su 483 poziva i poruke na telefonskoj liniji i web stranici "Krimolovci", od kojih je 180 ocijenjeno neozbiljnim.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 120 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja, što od marta 2009. godine, kada su registrirane 134 informacije predstavlja najveći broj korisnih informacija zaprimljenih od građana, saopćeno je iz SIPA-e.

 

Najveći i dosada rekordan broj zaprimljenih informacija za određeno krivično djelo, odnosio se na krivična djela korupcije i krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (44), nedozvoljenog držanja i trgovine oružjem (12), te neovlaštene trgovine opojnim drogama (11).

Od ukupnog broja korisnih informacija, 97 je zajedno sa izvještajima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, dok su se 23 informacije odnosile na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.

Od nadležnih policijskih organa u izvještajnom periodu pristigle su 72 povratne informacija na osnovu kojih je utvrđeno da su nadležnim tužilaštvima dostavljena četiri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, dok je deset izvještaja dostavljeno tužilaštvu na ocjenu.

Policijski službenici SIPA-e dali su 183 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja "Krimolovci" - 080 020 505 ili web stranice www.krimolovci.ba.

SIPA se zahvaljuje svim građanima koji svakodnevno putem "Krimolovaca" sarađuju sa policijom, te tako učestvuju u stvaranju sigurnije Bosne i Hercegovine.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)