Printaj ovu stranu
nedjelja, 18 Mart 2012 17:14

Požari bijesne Kantonom

pozar-sumaNa osnovu podataka i informacija koje smo prikupili od Operativnih centara civilne zaštite općina, općinskih Službi civilne zašitite i drugih subjekata Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalni operativni centar izvještava Vas o slijedećem: Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije i pomoć građanima Kantona. Evidentirano je 3 poziva građana, koji izražavaju negodovanje, zbog ispuštanja dimova i plinova iz pogona „Arcelor Mittala“ u Zenici. Na svim putnim pravcima na području Kantona, saobraćaj se odvija bez zastoja i ograničenja. Na području Kantona javni red i mir narušen je u 12 slučaja, evidentirano je izvršenje 2 krivična djela i zabilježeno je 9 saobraćajnih nezgoda.

 

Snabdijevanje električnom energijom na području Kantona je uredno.
Na području Kantona snabdijevanje vodom je uredno.
Telefonske i druge veze su u funkciji i bez prekida, osim telefonskih veza prema zgradi općinske službe i vatrogasne jedinice Visoko, kvar na dovodnom podzemnom kablu.
Vodostaj rijeka na području Kantona je normalan.

Temperatura zraka u Zenici je +12 0C, na području Kantona od +8 0C do +16

Na području Kantona vatrogasne jedinice su imale 46 intervencija i to:

U Zenici u 13,15 sati u mjestu Zmajevac je došlo do izbijanja požara niskog rastinja u borovoj šumi. Požar je ugašen veoma brzo. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih lica, nastupila je materijalna. Nadalje u 18,30 sati na odjelu 95 u mjestu Bistričak, došlo je do požara koji je zahvatio bukovu šumu. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih lica, nastupila je materijalna šteta. U ulici Vrandučka 69, Zenički vatrogasci su gasili suhu travu i nisko rastinje. U toku noći su imali još 7 intervencija na gašenju suhe trave i niskog rastinja u mjestima Tišina, Poce, Visokovci, Brce, Donja Gračanica, Crkvičko brdo i Mošćanica. Radilo se o požarima koji su zahvatili manju površinu i nije bilo neke značajnije materijalne štete.

Maglajski vatrogasci su imali intervenciju oko 13,00 sati, gdje su gasili požar niskog rastinja u mjestu Mladoševica. Tom prilikom izgorio je drveni stub za prenos el.energije, drveni pomoćni objekat i krov na napuštenoj kući. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih lica, nastupila je materijalna šteta. Takođe su imali još 5 intervencija na gašenju niskog rastinja i suhe trave i djelomično šume i to u mjestima Sikola, Kosova, Ošve, Tujnica i Liješnica.

Žepački vatrogasci su imali intervenciju u 14,30 sati u mjestu Gornja Golubinja, gdje je došlo do požara šume širih razmjera. Požar je djelomično ugašen, ali još uvijek gore ostatci upaljenih panjeva. Na gašenju istog su angažovani radnici ŠPD ZDK. Takođe su u proteklom periodu imali još 6 intervencija na gašenju manjih požara suhe trave i niskog rastinja u mjestima Brankovići, Ograjina, Gornja Goliješnica, Vinište, Radovlje, Milišće. U požarima nije bilo povrijeđenih. Pričinjena materijalna šteta na šumskoj kulturi u požaru koji je izbio u mjestu Gornja Golubinja.

Tešanjski vatrogasci su intervenisali u 5 navrata i to: U mjestu Lončari, došlo je do požara na pomoćnom objektu (štala) koja je izgorjela. Nije bilo povrijeđenih. Pričinjena veća materijalna šteta. U 13,24 sati u mjestu Karadaglije su gasili šumski požar kao i nisko rastinje i suhu travu. Požarom je bilo zahvaćeno oko 2 duluma njive i oko 10 duluma šume. U 14,10 sati u mjestu Logobare su gasili požar niskog rastinja i suhe trave koji je zhvatio površinu od oko 10 duluma. U 15,15 sati su u mjestu Miljanovci gasili nisko rastinje i suhu travu oko 10 duluma. U 18,20 sati u mjes

Posljednje od

Povezani članci (by tag)