Printaj ovu stranu
utorak, 30 Decembar 2014 02:12

Izdato 2,2 miliona pasoša

Proces uvođenja biometrijskih pasoša treće generacije bio je najvažniji projekt Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) u 2014. godini, a ta nova generacija pasoša primjenjuje se u Bosni i Hercegovini od 1. oktobra.

 

Kazala je to u razgovoru za Agenciju FENA stručna savjetnica za odnose s javnošću IDDEEA-e Amila Opardija, dodajući da se radi  o Supplemental Access Control (SAC) pasošima koji omogućavaju sigurniji način upisa podataka, veću zaštitu podataka na čipu i stranici s podacima.

 

Pojasnila je da ti pasoši u odnosu na prethodnu generaciju, imaju polikarbonatsku stranicu s podacima, a lični podaci, manja fotografija i mašinski čitljiva zona su laserski ugravirani u jednom od slojeva polikarbonatske stranice.

 

Također, istaknula je Opardija, fotografija nosioca pasoša je zaštićena od svih vrsta zloupotreba (štampa se u boji i nalazi se u drugom sloju polikarbonatske stranice).

 

“BiH je prva država izvan Evropske unije i među prvima u svijetu koja je implementirala ovu vrstu pasoša. Na ovaj način ispunjene su i obaveze koje su preuzete u procesu pregovora za liberalizaciju viznog režima”, podvukla je Opardija. 

 

Ova  je obaveza ispunjena dva mjeseca prije roka koji je Evropska unija postavila svojim članicama, te je stoga Evropska komisija na posljednjem monitoringu za bezvizni režim, koji je održan početkom novembra, konstatirala da je BiH napravila izuzetan napredak u oblasti identifikacionih dokumenata, posebno u dijelu koji se odnosi na usklađenost sa standardima vezanim za treću generaciju pasoša.

 

Od početka izdavanja biometrijskih pasoša IDDEEA je odštampala 2,2 miliona pasoša, a što se tiče treće generacije biometrijskih pasoša (SAC pasoši), od početka izdavanja personalizirano je 55.983 biometrijskih pasoša treće generacije, od toga 55.893 građanskih, 45 službenih i 45 diplomatskih biometrijskih pasoša nove generacije.

 

Govoreći o ostalim projektima IDDEEA-e u godini na izmaku, Opardija je podsjetila da je 2014. bila izborna godina te je IDDEEA u skladu sa zakonskim nadležnostima pružila tehničku podršku proteklom izbornom procesu putem telekomunikacijskog i serverskog sistema.

 

“Svojim tehničkim i ljudskim resursima IDDEEA je tokom izbora u oktobru 2014. omogućila nesmetan pristup evidencijama Centralnog biračkog spiska, kao i tehnički ispravan i kontinuiran rad mreže za prijenos podataka putem koje su uvezani Centralna izborna komisija (CIK) te gradske i općinske izborne komisije”, dodala je.

 

Osim toga,u toku 2014. IDDEEA je realizirala projekte koji  finansijski podržava Evropska unija u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA 2011). Pored jačanja kapaciteta IDDEEA-e, u okviru tih projekata, akcent je stavljen na stvaranje efikasnije administracije kroz pripremu nadležnih organa za uvođenje e-Usluga.

 

Također, u toku 2014. IDDEEA je unaprijedila evidenciju Registra novčanih kazni i prekršajne evidencije (RNKiPE) u smislu da je omogućena efikasnija primjena propisa kojima je regulirana oblast prekršaja te je Opardija naglasila da se na toj evidenciji nalazi više od 150 institucija svih nivoa vlasti. 

 

Prioritetni plan IDDEEA-e odnosit će se na unapređenje sistema identifikacionih dokumenata radi zadržavanja bezviznog režima za građane Bosne i Hercegovine.

 

“Osim toga, IDDEEA planira prioritetno nastaviti na aktivnostima u vezi s implementacijom E-servisa u BiH. IDDEEA je već uvela potrebnu tehnologiju i stvorila infrastrukturu te će organima  pomoći u procesu razvoja E-servisa. Ovo podrazumijeva uvođenje web servisa baziranih na upotrebi nove elektronske lične karte”, kazala je Opardija.

 

Istaknula je da je realizacija ovog projekta  od izuzetnog značaja za građane Bosne i Hercegovije jer bi usluge koje pruža javna uprava bile kvalitetnije, efikasnije i jeftinije, dok bi direktan pristup uslugama elektronskim putem smanjio mogućnost koruptivnog ponašanja u administracijama.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)