28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 27 Decembar 2014 19:13

Balkanu prijeti snježno nevrijeme

Meteorološke službe u regiji upozoravaju da će u dane vikenda snježno nevrijeme zahvatiti cijelo područje.

 

U Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH i Srbiji meteorološke službe upozoravaju da je zahlađenje tek uvod u snježno nevrijeme koje će u nedjelju i posljednjih dana ove godine zahvatiti cijelo područje.

 

Vozače u podsjećaju na obavezu da imaju zimsku opremu i upozoravaju da na put ne kreću bez prijeke potrebe.

 

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske prognozirao je za nedjelju snijeg, a na Jadranu kišu, snijeg i orkanske vjetrove.

 

„Snježni pokrivač do kraja nedjelje u većini kopnenih krajeva između 10 i 20, ponegdje i veći od 20 centimetara. Tanak snježni pokrivač moguć je i mjestimice na Jadranu“, ističe se u prognozi te se dodaje da će na Jadranu puhati olujna bura, mjestimice s orkanskim udarima.

 

Iz Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH kažu da se sutra očekuju snježne padavine u Bosni i kiša u Hercegovini.

 

„U većem dijelu zemlje očekuje se 10 centimetara novog snježnog pokrivača, a na planinama do 30 centimetara“, navodi se.

 

Ledene kiše

 

Republički hidrometeorološki zavod Srbije također je izdao upozorenje na obilne snježne padavine

 

„U nedelјu uveče, u toku noći i u ponedelјak ujutro i prepodne u većini mesta očekuje se stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 centimetara, lokalno i više, usled jakog vetra i snežnih nanosa.“

 

Iz Zavoda upozoravaju i na ledenu kišu u nedjelju u istočnoj Srbiji i Podunavlјu te na niske temperature.

 

Vozačima u regiji se preporučuje da na put ne kreću bez prijeke potrebe.

 

U Crnoj Gori, javljaju mediji, snijeg je padao u okolini Cetinja, pa je na putevima obavezna zimska oprema, a zbog snijega je otežan saobraćaj na putnom pravcu Podgorica-Cetinje.

 

Direkcija za saobraćaj i "Crnagoraput" već su uputili kamione i utovarivače kako bi na vrijeme čistili snijeg i puteve održavali prohodnim, a u pripravnosti je i avio-helikopterska jedinica MUP-a, javljaju crnogorski mediji.