Printaj ovu stranu
srijeda, 24 Decembar 2014 20:32

Studentski protest u Zenici

Grupa od oko 70 studenata protestvovala je danas pred zgradom kantonalne vlasti u Zenici, zahtjevajući da bude izmiren dug za boračke i redovne stipendije. Proteste je organizovalo Udruženje studenata 'Sloga-Concordia' u vrijeme sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). 

 

Studenti traže da im do Nove godine bude isplaćena bar jedna dugujuća rata za boračke stupendije, kao i dug za redovne. 

 

Munib Husejnagić, premijer Kantona primio je Esmira Omanovića i Lejlu Tursum, predstavnike ove neformalne grupe studenata, objasnivši im da je nedavno imao sastanak sa zvaničnom Unijom studenata Univerziteta u Zenici sa kojima je postignut dogovor oko isplate zaostalih rata stipendija. Jutros je isplaćena treća rata boračkih stipendija i to je u skladu sa dogovorom postignutim sa Unijom studenata UNZE, kazao je premijer.

 

On je takođe pojasnio i situaciju sa punjenjem budžeta i redoslijedom isplata svih zakonskih obaveza koje Kanton ima prema brojnim korisnicima ovih sredstava. Pri tom, postoje prioriteti koji se prema zakonu moraju prvi finansijski podmiriti, a studentske stipendije ne spadaju u tu kategoriju. No, bez obzira na ovu činjenicu, Vlada Kantona nastoji isplatiti svoje obaveze prema svim budžetskim korisnicima, ali u ovisnosti o prilivu sredstava u budžet za koji je već poznato da je mnogo slabiji od očekivanog. To je i glavni razlog kašnjenja u isplati boračkih i ostalih stipendija, zatim isplata socijalnim kategorijama, poput porodilja i drugih, ali i plata za više od 8.000 policajaca, nastavnika, radnika u zdravstvu, pravosuđu, koje će također biti isplaćene tek iza nove godine.

 

U ovisnosti od usvajanja rebalansa budžeta na današnjoj sjednici Skupštine kao i ostalih dokumenata od kojih zavisi visina sredstava koja će biti na raspolaganju Vladi Kantona, bit će određena i dinamika isplate narednih rata stipendija. Realno je da se isplata sljedeće rate boračkih stipendija očekuje sredinom januara naredne godine, kazao je premijer Husejnagić. (J.A. ZDK.ba)

Posljednje od