02 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 31 Decembar 2014 03:35

Mjesečno 100 miliona SMS-ova

Broj korisnika mobilnih telefona u Bosni Hercegovini od jula do septembra ove godine porastao je za 2,91 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, podaci su Regulatorne agencije za komunikacije. U BiH su registrirana 3.483.873 korisnika mobilnih telefona. 

 

Svjetski trendovi

 

Prema tim podacima, od jula do septembra bh. građani su poslali 343.546.769 SMS-ova ili više od 100 miliona poruka mjesečno, dok su usluge širokopojasnog pristupa internetu zatražila 534.444 korisnika. 

 

Jusuf Žiga, sociolog i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kaže da se svjetski i evropski tehnološki trendovi rapidno odvijaju i u BiH. 

 

- Problem je u korištenju drugih sadržaja koji oduzimaju ogromno vrijeme, pogotovo djeci, mlađim ljudima. Umjesto da nešto nauče u životu dok su mladi, da nešto pročitaju, oni najveći dio vremena provode upravo u dopisivanju i surfanju internetom i pri tome konzumiraju najgroznije sadržaje - kaže prof. Žiga. 

 

Žiga: Najgrozniji sadržaji

 

Eksperti upozoravaju da to ostavlja negativne posljedice u njihovom socijaliziranju, oblikovanju sistema vrijednosti, a nerijetko, prema mišljenju sociologa, završava tragično.

 

- Mentalna ovisnost je opakija od bilo koje druge ovisnosti i mnogo teže se osloboditi nje. Na to ne obraćamo pažnju. Nerijetko ni roditelji nemaju uvid u ponašanje djece, pa se sve odvija mimo njihovog znanja. Sigurno je da ćemo se suočiti s ozbiljnim i neželjenim posljedicama - zaključuje prof. Žiga. 

 

Mentalna ovisnost

 

No, telekom operateri za to vrijeme zadovoljno trljaju ruke. Trenutno, najveći dio prihoda mobilne telefonije ostvaruje se od telefonskih usluga. Međutim, u narednom periodu može se očekivati značajni rast prihoda od usluge širokopojasnog pristupa internetu putem mobilne mreže, i to zbog sve veće popularnosti "pametnih telefona".

 

534.444 korisnika širokopojasnog interneta 

 

798.975 aktivnih fiksnih telefonskih linija