31 Januar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 22 Decembar 2014 03:46

O penzijama odlučuje PIO

Poznato je da Upravni odbor Federalnog zavoda PIO/MIO donosi odluku o datumu isplate penzija u Federaciji BiH, međutim, sadašnjem odboru je istekao mandat, tako da on ne može odlučivati o penzijama. Amel Lizde, šef Ureda za informiranje Federalnog Zavoda PIO/MIO, naglašava da će odluku u ovom slučaju donijeti menadžment.

 

- Penzioneri ne treba da se brinu zbog toga, jer u situacijama kada istekne mandat upravnim odborima, odluke donosi menadžment zavoda. Dakle, na vrijeme će se znati kada počinje isplata penzija za decembar. Za sada ne bismo špekulirali o datumu. Mogu samo reći da će početi uobičajeno, kao i do sada - rekao nam je Lizde.

 

Predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić kaže nam da se oni zalažu da isplata počne 6. januara. - Smatramo da je to realan datum. Međutim, vjerovatno, kao i do sada, opet će sve zavisiti od priliva doprinosa. Smatramo da isplata penzija svakako treba početi ranije, jer su penzioneri u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji - rekao nam je Omerefendić.