12 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 24 Decembar 2014 03:39

BiH je sigurna država

Bosna i Hercegovina je "sigurna država porijekla" te će budući zahtjevi za azil državljana BiH biti odbacivani u Njemačkoj kao neosnovani.

 

Kako je saopćeno iz njemačke ambasade u BiH, u Njemačkoj je 6. novembra stupio na snagu "Zakon o uvrštavanju drugih država kao sigurne države porijekla i za lakši pristup tržištu rada za tražitelje azila i strance sa ograničenim boravkom". 

 

Stoga će, između ostalog, i Bosna i Hercegovina po pitanju prava na azil biti uvrštena u kategoriju kao "sigurna država porijekla", pošto u Bosni i Hercegovini nema prijetnje od državnog progona. 

 

- Tako da će ubuduće zahtjevi za azil državljana Bosne i Hercegovine biti odbijeni kao "očito neosnovani". Time će se postupak obrade zahtjeva za azil znatno ubrzati. Pretpostavku da je zahtjev "očito neosnovan", podnosilac zahtjeva može u pojedinačnim slučajevima opovrgnuti ako dokaže da u njegovom slučaju prijeti državni progon. Istovremeno, novi zakon donosi sa sobom i olakšice za podnosioce zahtjeva za azil i strance sa ograničenim boravkom (Duldung) u Njemačkoj: Oni ubuduće smiju načelno raditi već poslije tri mjeseca (do sada: tek nakon devet mjeseci) - navodi se u saopćenju iz Ambasade Njemačke u BiH.