Printaj ovu stranu
nedjelja, 21 Decembar 2014 13:40

Eko protesti u Zenici

Eko forum Zenica je danas na Trgu BiH ispred zgrade Gradske uprave organizovao protest Zeničana kojim je najavio podnošenje tužbi i krivičnih prijava protiv odgovornih za rastuće zagađenje u ovom gradu.

 

Kako je najavio Samir Lemeš, predsjednik Eko foruma, prijave će biti podnesene proiv premijera i članova Vlade Federacije, federalnog ministra okoliša i njegovih službenika, direktora i inspektora federalne Uprave za inspekcije, te protiv Gradonačelnika i Vijeća Grada Zenice te nadležnih službi u Gradskoj upravi zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, te nesavjesnog rada u službi, ali i kompanije Arcelor Mittal Zenica zbog krivičnog djela onečišćenja i ugrožavanja života.

 

- Zakon predviđa dozvoljeni limit od tri zagađena dana u godini, a ove godine ih je bilo 220, više nego ikad otkako je Željezara profunkcionisala nakon rata, kazao je Lemeš. Skupu su se obratili i građani, koji su izrazili bojazan za zdravlje najmilijih, prije svega djece, ali i iskazali nezadovoljstvo relativno slabim odzivom sugrađana.

 

Istaknuto je da, ukoliko se domaće pravosuđe ogluši na prijave, Eko forum ima namjeru da istu prijavu uputi međunarodnim sudovima, te da kao uzor za ovu prijavu koriste iskustva krivičnih prijava protiv najveće svjetske grupacije za proizvodnju čelika, Arcelor Mittala, koji osim u Zenici, djeluje širom Planete. Ekološki aktivisti i udruženja slične prijave zbog enormnog zagađenja tokom proizvodnje podnijeli su protiv AM-a u Južnoafričkoj Republici, Indiji, Češkoj, Kazahstanu i SAD-u.

 

KLIKNI OVDJE da vidiš foto galeriju

 

 

 

..

Posljednje od

Povezani članci (by tag)