19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 21 Decembar 2014 13:01

Najtužniji Dan rudara

Dan rudara ovog 21. decembra neće u Rudniku mrkog uglja Zenica ove godine biti obilježavan na način kako je to do sada rađeno, prije svega zbog rudarske nesreće u raspotočju početkom septembra, ali i one februarske u Stranjanima. Dvije od tri jame rudnika Zenica faktički ne rade, ako se izuzmu pripremni radovi.

 

Ipak, biće tužan i tih prije svega zbog izgubljenih pet ljudskih života, u zatrpavanju jame Raspotočje 4. i 5. septembra. Nema utjehe za njihove porodice, ali i kolege, od kojih je gotovo svako barem jednom bio u životnoj opasnosti, stotinama metara pod zemljom.

 

Danas je upriličeno polaganje vijenaca na spomen obilježje stradalim rudarima u krugu Rudnika, obilazak porodica komorata koji su smrtno stradali u jami Raspotočje, te prijem za 45 rudara koji odlaze u penziju. U više nego zaslužene penzije iz ovog rudnika proteklih mjeseci je otišlo 45 komorata, koji su se danas i zvanično oprostili od kolega komorata.

 

Svih 1.600 rudara zeničkog Rudnika dobilo je novčane nagrade, regres, plaće, topli obrok. Ipak, nisu zadovoljni opremom, opremljenošću... Zato su nedavno i protestvovali rudari Stranjana. Obećana su nova ulaganja, ali ako ičega imaju dovoljno, rudari imaju dovoljno obećanja.

 

Uokviru koncerna Elektroprivrede uz Zenicu, djeluju i rudnici iz Tuzle, Kaknja, Breze, Đurđevika, Bile kod Travnika, Gornjeg Vakufa, dok van okvira EP djeluje rudnik Banovići.

 

AVAZ