11 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 23 Decembar 2014 04:30

OS:primljeno 112 novih vojnika

Polaganjem svečane zakletve u kasarni u Pazariću, 112 mladića i djevojaka je primljeno u profesionalnu vojnu službu Oružanih snaga BiH (OSBiH).

 Potpisivanjem ugovora o pristupanju Oružanim snagama nakon tromjesečne obuke, oni su se zakleli na vjernost domovini BiH. 

Nakon zakletve i potpisivanja ugovora, raspoređeni su u operativne jedinice u kojima će, uz rad, nastaviti usavršavanje.

Jedan broj novoprimljenih vojnika pohvaljen je nakon zakletve za rezultate pokazane tokom obuke. 

Na svečanosti u kasarni Pazarić mladim vojnicima su čestitali najviši dužnosnici Ministarstva odbrane i OSBiH. 

 

Ministar Zekerijah Osmić rekao je da će novoprimljena generacija biti dio globalnog sistema sigurnosti i najavio njeno učešće u mirovnim misijama u svijetu. Naglasio je da su se ovi ljudi odlučili za časni vojni poziv, jačajući tokom obuke ljudske osobine poput osjećaja odgovornosti i poštivanja drugog i drugačijeg, kolega i starješina. Načelnik komandanta Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, generalpukovnik Anto Jeleč je rekao da su mladi vojnici uspješno završili tromjesečnu obuku razvijajući i sposobnost za timski rad.

 

Stekli su osnovno vojničko znanje doprinoseći jačanju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, dodao je.

 

Svečanosti u Pazariću prisustvovali su i zvaničnici NATO-štaba i EUFOR-a u BiH, drugi predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga, članovi vojno-diplomatskog kora, te članovi rodbine mladih vojnika.