01 Oktobar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 19 Decembar 2014 13:47

AMZ: Filteri na BOF Čeličani

Generalni direktor Arcelor Mittala Zenica (AMZ) Bidžu Nair (Biju) i Đulielmo Bodino (Guglielmo), predsjednik uprave i generalni direktor StG Group (Italija) potpisali su danas u sjedištu zeničke kompanije ugovor  kojim je ozvaničen početak rada na izgradnji i ugradnji filtera na BOF Čeličani, čime će se, prema AMZ-u, značajno smanjiti emisija prašine iz ove kompanije ka gradu Zenici.

 

Prema stručnim procjenama, radovi na instaliranju sistema za otprašivanje, vrijednog 11 miliona KM, trajat će 15 mjeseci i bit će završeni početkom 2016. godine.

 

-Danas obilježavamo još jedan važan korak na putu ka ostvarenju našeg cilja, a to je izgradnja dugoročne i održive budućnosti za proizvodnju čelika u ovom gradu, koji ima impozantnu industrijsku prošlost. Smanjenje utjecaja na okoliš je izuzetno važan dio na tom putu i još jednom pokazujemo svoju opredijeljenost da nastavimo sa investicijama u najnovija i najbolje tehnološka rješenja koja znače pravi boljitak za naš grad - istakao je Biju Nair, generalni direktor ArcelorMittaal Zenica.

 

U procesu redovne proizvodnje projekt "Sekundarnog otprašivanja konvertora" zadovoljiti će sve relevantne bh. i RU norme i eliminirati vidljivu "crvenu prašinu" sa krova pogona AMZ. 

 

Više od 95 posto dimnih plinova, nastalih tokom proizvodnje bit će prečišćeno putem vrećastih filtera, što će rezultirati da emisije prašine budu ispod 10 miligrama po metru kubnom. Projektu na 'BOF Čeličani' prethodio je uspješno realizirani projekat otprašivanja livne platforme na Visokoj peći, tokom novembra ove godine, kada je investirano 12,6 miliona KM, čime je vrijednost ukupnih investicija kompanije u projekte za zaštitu okoliša, od 2005. godine do sada, dostigla više od 95 miliona KM.

 

-Mi blisko sarađujemo sa svim relevantnim nadležnim organima u njihovom procesu implementacije novog Zakona o zaštiti okoliša, a našim novim projektom pokazujemo da zaštitom okoliša želimo osigurati odgovarajuću proizvodnju u budućnosti - kazao je Nair.

 

Novi projekt je važan za kompaniju, ali i za užu lokalnu zajednicu i grad Zenicu, Zeničko-dobojski kanton i Federaciju BiH u cjelini, jer su predložena tehnička rješenja u potpunosti u skladu sa važećim najboljim raspoloživim tehnikama, a ugovorene i garantirane performance sistema zadovoljavaju bh. i evropske norme za ovu vrstu postrojenja.

 

-Ovo nije projekt koji će riješiti sve probleme zaštite okoliša u Zenici, jer očekujemo i od drugih da daju svoj doprinos u zaštiti okoliša. Od Mittala očekujem nastavak ovih aktivnosti i da će insistirati na konkretnom  provođenju ovog ugovora, a izvođača radova molim da ovih 15 mjeseci pokuša da zbije na 12 mjeseci, jer nama je vrlo važan svaki dan u smanjenju emisije prašine iz industrijskih agregata - rekao je gradonačelnik Husejin Smajlović.

 

Početak realizacije projekta otprašivanja na konvertorima je već danas,  a realizacija će omogućiti smanjenje emisije prašine, zatim nivo buke u procesu proizvodnje, uz garanciju protoka prečišćenih dimnih plinova. Ovakve sisteme italijanska kompanija "StG Group S.p.A." već je instalirala na šest industrijskih postojenja u Francuskoj, te po jedan u Rumuniji i Kini.