Printaj ovu stranu
četvrtak, 18 Decembar 2014 16:27

Odluke Vlade ZDK

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je donijela odluke o izmjeni odluka kojima su dodijeljene koncesije za izgradnju malih hidroelektrana na rijeci Gostović, hidrocentrale Rujevica-Ušće i Botašnica-Ušće. 



Koncesionar "EBH Sarajevo" zatražio je produženje roka za stavljanje u probni rad, jer Elektroprivreda još nije izgradila dalekovod na koji treba biti priključen predmetni objekt, a na šta koncesionar ne može uticati.

Iz ovog ministarstva je odobreno i 20.043 KM na ime poticaja otkupljivačima jagodičastog voća, a po istom osnovu 42.056 KM dodijeljeno je otkupljivačima svježeg voća i povrća. Uz to, za 381 proizvođača maline i kupine s područja Zeničko-dobojskog kantona odobreno je na ime subvencije ukupno 70.813 KM. 

Visočkom "Biosu“ odobreno je 80.000 KM na ime poticaja za proizvodnju presadnica povrća, a za 30 proizvođača koji se bave proizvodnjom povrća u staklenicima i plastenicima odobreno je 185.811 KM. Ovi poticaji su odobreni u skladu sa programom revitalizacije poljoprivredne proizvodnje nakon stanja prirodne nesreće.

U vezi sa spomenutim programom, Vlada ZDK-a je danas odobrila i 41.608 KM trojici uzgajivača brojlera koji su imali velike štete u animalnoj proizvodnji tokom majskih poplava. 

Također, za 39 uzgajivača brojlera odobrene su premije u ukupnom iznosu od 150.052 KM, a po 10.000 KM dodijeliti će se organizatorima sajmova poljoprivredne proizvodnje - Sajmu "Jesen u Visokom“ i Asocijaciji organskih proizvođača za sajam "Open-S“ Zenica.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)