07 Avgust 2022
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 19 Decembar 2014 05:37

Bezvizno u BIH još deset država

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo je Odluku o vizama s 10 novih zemalja čiji su državljani oslobođeni obveze pribavljanja viza za ulazak, tranzit, izlazak i boravak u BiH. 

 

Pored uvrštavanja šest zemalja s Bijele (Schengen) liste u skladu s propisima europskog zakonodavstva (Antigva i Barbuda, Bahami, Barbados, Mauricijus, Sejšeli, Sveti Kristofor i Nevis), u bezvizni režim uključeni su Azerbajdžan, Bahrein, Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati zbog razvijenih bilateralnih odnosa s ovim državama i intenziviranja poslovnih kontakata. 

 

Tako se u bh. bezviznom režimu do 90 dana nalaze ukupno 72 zemlje čiji su državljani oslobođeni pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriju BiH. Viza su oslobođeni i državljani još 14 država s kojima BiH ima zaključen međunarodni sporazum o oslobađanju od viznog režima za nositelje pojedinih vrsta putnih isprava. Državljani pet država koji imaju službenu i diplomatsku putovnicu, na bazi reciprociteta i poslovnih interesa BiH, također su oslobođeni pribavljanja viza, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.