Printaj ovu stranu
petak, 12 Decembar 2014 12:01

AMZ: Umanjeno grijanje

Kompanija ArcelorMittal Zenica obavještava da je zbog tehničkih problema na kotlu broj 1, koji isporučuje toplotnu energiju za grijanje grada, morala zaustaviti rad tog kotla. U toku protekle noći desio se kvar na jednoj od cijevi kotla broj 1, stoga je trenutno u radu kotao broj 2 koji proizvodi maksimalnu moguću količinu pare za grijanje grada.


Radi pojašnjenja, kotao je postrojenje veličine građevine visoke 50 metara i sastoji se od oko 70 kilometara cijevi promjera 35 milimetara. Kompanija ArcelorMittal Zenica je u toku proteklog ljeta učinila sve što je bilo moguće da svoja dva kotla tehnički pripremi za sezonu grijanja, ali na ovakvim postrojenjima i najmanji kvar može dovesti do zaustavljanja rada kotla. Kada se još u obzir uzme i starost postrojenja, mogućnost kvarova je znatno povećana.


Menadžment kompanije je poduzeo sve mjere kako bi se se proizvodnja u svim pogonima maksimalno umanjila. Naš pogon Visoka peć proizvodi čisto plinsko gorivo za kotlove i tu se proizvodnja  ne može smanjiti  ispod dozvoljenog minimuma. Maksimalno je smanjenje i potrošnja pare u administrativnim zgradama i drugim zagrijavanim objektima, da bi što više toplotne energije bilo usmjereno prema gradu. To će nam pomoći da isporučujemo oko 60% energije potrebne za normalno grijanje grada.


Menadžment i uposlenici kompanije, koji su i sami stanovnici ovog grada, čine maksimalne napore na otklanjanju nastalog kvara i očekujemo da će on bit saniran do nedjelje navečer. Uprava kompanije izražava žaljenje zbog svih neugodnosti koje ova situacija može prouzrokovati.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)