Printaj ovu stranu
četvrtak, 11 Decembar 2014 22:04

Dogovor rudara Stranjana i uprave

Rudari jame Stranjani završili su pregovore s direktorom Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica Esadom Čivićem čime je završen štrajk rudara ove jame koji su se jutros oko 7 sati zatvorili u jamu i do 15 sati ostali pod zemljom.  Nakon toga su svi komorati izašli iz jame te se uputili na pregovore s direktorom RMU Zenica Esadom Ćivićem. Pregovori su, nakon nešto više od sat vremena završeni, te će, prema riječima Ćivića njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

 

"Prva smjena danas nije htjela izaći iz jame i u prvi mah nismo imali njiihove zahtjeve", pojasnio je Ćivić. Kako je kazao, nakon što su rudari izašli iz jame, počeli su pregovori gdje su dogovorili dalje korake te njihove zahtjeve koje je uprava razmotrila i udovoljila tim zahtjevima.

 

"Što se tiče zahtjeva za opremom, osnovna oprema se već nalazi u krugu RMU, dok se ostali dijelovi opreme čekaju da stignu. To je oprema za duboko bušenje, oprema se proizvodi u Americi, a skladište za Evropu se nalazi u Švedskoj, te smo mi tu opremu već naručili putem našeg dobavljača. Oprema je na putu i vrlo brzo treba da stigne i do Sarajeva, a zatim do Zenice", pojasnio je Ćivić. Prema njegovim riječima, prvo istražno bušenje će biti u jami Stranjani. Podsjetio je da su zbog poznatih dešavanja u jami Raspotočje, a i u jami Stranjani, imali smanjen priliv finansijskih sredstava te plaća koja po rasporedu za isplatu neće biti upitna, kao i novac za nagradu za Dan rudara kao i drugi dio regresa za ovu godinu do kraja godine.

 

"Što se tiče zahtjeva za davanje ugovora na neodređeno vrijeme zaposlenicima koji imaju dvije godine staža, ja sam već ranije, prije ovog događaja dao nalog upravnicima pogona i referentima da se zaposlenicima koji rade duže od dvije godine, a svojim radom i trudom su zaslužili da im se da ugovor na neodređeno vrijeme, da se ti zahtjevi za izdavanje ugovora upute radnicima. Repromaterijala i opreme nije nedostajalo i jama Stranjani nije došla u poziciju da se zbog toga obustavi rad u ovoj jami", dodao je Čivić.

 

Rudari se nadaju da će njihovi zahtjevi biti ispoštovani. Kopač Nedžib Kobić rekao je kako bi zahtjevi rudara trebali biti ispunjeni.

 

"Nadamo se da će naši zahtjevi biti ispoštovani, dali smo im rok od nekih deset dana, s tim da govore da se garnitura za bušenje nalazi na putu za Sarajevo, a zatim za Zenicu. Obećali su nam ispunjenje zahtjeva, kao recimo isplata regresa do 31. 12. 2014. godine, plata ne bi trebala biti upitna. Sve što smo tražili obećano je da će biti ispunjena i evo, druga smjena će sada sići u jamu da nastavi s radom. Mi smo direktoru rekli da nećemo ovako više, da ne možemo ovako više raditi. Ne treba nam milostinja, mi želimo da radimo. Imamo gdje plasirati ugalj, Zenica vapi za ugljem", rekao je Kobić.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)