28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 09 Decembar 2014 03:18

Državna služba: 22.214 i dalje..

Šest institucija BiH traži odobrenje za prijem novih zaposlenih, a konačnu odluku o tome trebalo bi donijeti Vijeće ministara BiH, pišu Nezavisne novine. Zbog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) nova zapošljavanja u bh. institucijama službeno su zamrznuta, no u praksi se iz godine u godinu povećava broj uposlenih.

 

U 75 bh. institucija na kraju prošle godine bilo je 22.214 uposlenika, a godinu ranije 22.174. Dodatna zapošljavanja, prema Zakonu o državnom proračunu, "dozvoljena su samo u izuzetnim slučajevima (novoosnovane institucije i slično)'' i moguća su samo na osnovu odluka Vijeće ministara BiH.

 

Među šest institucija, o čijim zahtjevima bi se trebali izjašnjavaju ministri, nema novoosnovanih. Odobrenje za prijem novih uposlenika zatražili su Agencija za državnu službu BiH, Središnje izborno povjerenstvo, Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja, Središnja harmonizacijska jedinica Ministarstva financija i trezora BiH, ali i Uprava za neizravno oporezivanje i Sud BiH, koji su lani prednjačili po broju novozaposlenih.