07 Februar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 08 Decembar 2014 20:23

Kašnjenje stipendija

Rukovodstvo Unije studenata Univerziteta u Zenici razgovaralo je s premijerom Vlade Zeničko-dobojskog kantona Munibom Husejnagićem i njegovim saradnicima o problemu kašnjenja u isplatama boračkih i kantonalnih studentskih stipendija u ovom kantonu. 

 

Studenti su zatražili da se u što kraćem roku ubrza isplata stipendija te su najavili mogućnost izmjene stavke iz ugovora koji potpisuju korisnici stipendija, a koja definiše način i termine isplate rata stipendija. 

 

-Zahtijevali smo bržu isplatu boračkih i kantonalnih stipendija, jer  već dva mjeseca studenti nisu dobili nikakva sredstva od Kantona u vidu stipendija. Dobili smo odgovor da su tri kantonalne stipendije u sistemu za isplate, da boračke stipendije treba da se isplate, međutim, mi nikako nismo zadovoljni finansijskim stanjem u Kantonu i nema naznaka da će biti isplaćene ove sedmice - rekao je nakon sastanka predsjednik Unije studenata UNZE Dino Tihić.

 

Studenti su nagovijestili da se može desiti da se studenti samoincijativno okupe pred zgradom kantonalne vlade i da javno iskažu nezadovoljstvo. 

 

-Pokušali smo kao prioritet staviti isplate boračkih stipendija, jer je decembar i nije u redu da studenti praznike čekaju praznih džepova - kazao je Tihić. 

 

U ugovorima o dodjeli stipendija precizno je navedeno da će Kanton rate stipendija isplaćivati u skladu s mogućnostima, a nakon ovih kašnjenja u isplatama studenti predlažu da se ove rate isplaćuju u određenim terminima i to mjesečno, što bi pomoglo njima da bolje planiraju svoje izdatke.