29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 08 Decembar 2014 20:07

Ponovo prekid Skupštine ZDK

Nastavak sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona ponovno je prekinut zbog planiranih stranačkih usaglašavanja i dogovora oko izbora novog predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine, te prijedloga odluke o formiranju Kolegija Skupštine i odluke o izboru delegata za Dom naroda Federalnog parlamenta.

U prvom dijelu današnjeg nastavka konstituirajuće sjednice sedmog saziva Skupštine ZDK, nakon usvajanja dnevnog reda i uručen je certifikat zastupniku Demokratske fronte, Samiru Lemešu. Novoizabrani zastupnici su potom nastavili raditi na odvojenim sastancima u cilju osnivanja Klubova poslanika konstitutivnih naroda i Kluba ostalih, i nakon duže pauze prihvaćena je prijedlog da se za predsjednika Kluba Bošnjaka u Skupštini ZDK bude izabran Besim Avdić, iz SDA, predsjednik Kluba Hrvata e Damir Jukić, član HDZ, za predsjednika Kluba Srba članica DF-a izabrana je Draženka Subašić, a za predsjednika Kluba „ostalih“ Amil Buljubašić.

U Komisiju za izbor i imenovanja Skupštine ZDK, koja ima privremeni karakter, izabrani su Ramo Pivić iz SDA, Kemal Mušinbegović iz SBB-a, Senaid Begić iz SDP-a, Draženka Subašić iz DF-a, Mufid Bećarević iz A-SDA, Hašim Mujanović iz Stranke za BiH, i Ivo Tadić Iva iz HDZ-a. Ova Komisija voditi će aktivnosti oko izbora delegata za Dom naroda Federalnog parlamenta, kada joj Klubovi naroda dostave kandidatske liste, a posao bi trebala da dovrši do srijede 10. decembra.

Poslanicima Skupštine ZDK su dostavljena imena kandidata za predsjednike Klubova političkih stranaka, a predsjednik Kluba SDA biće Ibrahim Plančić, predsjednik Kluba SBB-a Ismet Sarajlić, predsjednik Kluba SDP-a Munib Husejnagić, predsjednik Kluba DF-a Faruk Hodžić, predsjednik Kluba Stranke za BiH je Hasan Handžić, predsjednik Kluba A-SDA je Amir Ganić i predsjednik Kluba HDZ-a je Ivo Tadić Iva.

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine ZDK, koja je ponovno prekinuta zbog potrebe dodatnih pregovora stranaka SDA, DF i HDZ, koje čine skupštinsku većinu, oko definisanja raspodjele pozicija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, trebao da bude odmah nakon dogovora ili najkasnije u skladu za zakonom u narednih petnaestak dana.