11 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 02 Decembar 2014 20:52

Teško stanje u KBZ

Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) održao je sastanak sa načelnicima službi, na kojem je razgovarano o aktuelnoj, vrlo teškoj situaciji u KBZ-u.

 

- Vrijeme je da se napokon preuzmu neki konkretni koraci, jer više nemamo vremena za gubljenje i političke priče koje se ovih dana vode oko bolnice. Više ne možemo čekati, jer sav je pritisak usmjeren na nas. Želimo znati konkretne termine i odgovore šta dalje. Zato smo odlučili uputiti Protestnu notu svim političkim partijama, menadžmentu KBZ-a, Vladi ZDK i Zavodu zdravstvenog osiguranja. Tražimo od Vlade ZDK hitnu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Analiza stanja u KBZ-u - rekao je dr. Meho Kovačević, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KBZ-a.

 

On ističe kako je, nastavili se ovako, u pitanju opstanak KBZ-a, ali i zdravstvena zaštita za oko 400.000 stanovnika ZDK. - Mi u ovakvim uslovima ne možemo garantirati pacijentima uslugu koja im je potrebna, pa ako se nešto ne riješi u narednih mjesec dana, slat ćemo ih u ustanove koje im to mogu osigurati- kaže Kovačević. Kada iscrpe i tu mogućnost bit će primorani razmislit i o obustavi rada - navodi Kovačević. Prema informacijama iz menadžmenta, dug dobavljačima veći je od 12 miliona KM, ali Kovačević ističe kako je dug KBZ-a, zbog investicija koje su rađene, ali nisu plaćene, i 16 miliona KM.

 

- Niko neće da se prihvati plaćanja tih obaveza. Ali, druge ustanove imaju i po pet-šest puta veći dug, ali nemaju ovakvih problema kao mi - dodaje Kovačević. Alarmantno stanje u Kantonalnoj bolnici Zenica, kojoj hronično nedostaje anestetika za tzv. hladni operativni program, zatim ugljena za kotlovnicu, a CT- aparat i magnetna rezonanaca su svako malo zbog kvara izvan pogona, bit će tema sastanka Sindikata doktora KBZ i načelnika službi, koji bi trebao početi u 14 sati.


- Nisam pozvan na sastanak, mada sam i ja ljekar, a i ranije sam se rado odazivao tim sastancima, pa ne mogu ništa više ni reći šta će biti tema - kaže v.d. direktor KBZ-a Fadil Šabanović, koji dodaje da mu je načelnica Pedijatrije Dijana Štimljanin kazala da joj se ne sviđa način na koji je ovaj sastanak zamišljen, te da neće prisustvovati sastanku.

 

- Ona je kazala da će svoje primjedbe iznijeti pismenim putem, ali da će ih uputiti i meni, da budem, upoznat - kaže Šabanović. Šabanović, pak, kaže da trenutno uglja imaju dovoljno, ali je uvijek neizvjesno šta će biti za koji dan, dok su, nakon operacije tumora, iz hladnog operativnog programa odobrili i operaciju djece.

 

- Planiramo normalizirati operativni program, ali niko ne zna šta će se desiti nakon toga. Dužni smo svim dobavljačima - kaže Šabanović. On ističe da su dugovi iz ranijeg perioda, ali da ih oni ne mogu vraćati. Plaćaju, kaže, samo što im trenutno dobavljači isporučuju. Dug zeničke bolnice je veći od 12 miliona KM.

 

AVAZ