08 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 01 Decembar 2014 14:58

Dan Trećeg korpusa i 314.brigade

Zenički Odbor za obilježavanje značajnih datuma odbrameno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine organizovao je danas manifestaciju obilježavanja 22.godišnjice 314. Slavne brigade i Trećeg korpusa Armije R BiH, koji su formirani 1.12.1992. godine.

 

Prigodni programi sjećanja priređeni su na gradskom groblju Prašnice i centralnom spomen obilježju Kameni spavač. Na Prašnicama je položeno cvijeće na spomen obilježje šehidima nakon čega je proučena dova. Prisutni su posjetili i mezar Fuada Smailebegovića,ratnog komandanta 314. Slavne brigade i grobove Rudolfa Kneževića i Borivoja Komadine. 


Brojne delegacije boračkih organizacija, kantonalne i gradske vlasti, Oružanih snaga, Turske vojne jedinice u BiH, te političkih stranaka položile su cvijeće na spomen obilježje Kameni spavač, a o ratnom putu 314. Slavne brigade i Trećeg korpusa govorili su Smajo Šarić i general Sakib Mahmuljin, koji je ukazao da se programima obilježavanja značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 pridaje nedovoljno pažnje.


- O godišnjicama ratnih jedinica trebalo bi govoriti kroz razne sadržaje cijeli mjesec dana, pri čemu bi o herojstvu bh patriota trebalo upoznavati mlade naraštaje, kazao je Mahmuljin. Program na Kamenom spavaču okončan je izvedbom numere o Trećem korpusu u interpretaciji Nusrete Kobić.  


KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU