Printaj ovu stranu
četvrtak, 27 Novembar 2014 10:12

Doktorski studiji u BiH

Nakon trogodišnje uspješne implementacije Tempus EU projekta „Embedding Quality Assurance in Doctoral Education - EQADE“, u hotelu Dubrovnik u Zenici počela je sa radom Konferencija čiji je cilj da široj javnosti predstavi veliki iskorak učinjen u visokom obrazovanju koji se odnosi na doktorske studije u Bosni i Hercegovini. 


U pokušaju da se premosti jaz između trenutnog stanja u bosanskohercegovačkom visokom obrazovanju i dobre evropske prakse, projekat „Embedding Quality Assurance in Doctoral Education“ je prvenstveno usmjeren na instaliranje učinkovitijih instrumenata osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju s ciljem da se ponude kvalitetniji doktorski studiji na svim javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini. 

 

Posebno težište ovog značajnog akademskog događaja je osvrt na kreiranje zajedničnih standarda „Kriteriji i indikatori za osiguranje interne i eksterne kvalitete na doktorskim studijima“. Usvajanjem ovog dokumenta od strane nadležnih organa u Bosni i Hercegovini, kao i njegovom primjenom, stvoreni su preduslovi za kvalitetnu primjenu Salzburških principa, koji definišu minimalne standarde za uspostavu i implementaciju 3. Ciklusa u BiH.       

 

U sklopu EQADE projekta razvijeno je osam pilot programa doktorskih studija od strane osam javnih univerziteta, a u skladu sa usvojenim procedurama i standardima, koji će biti predstavljeni na konferenciji. 

 

Nosilac projekta je Univerzitet u Heidelbergu a čiji partneri su WUS Austria, Univerzitet u Palermu, Univerzitet Dunarea De Jos Galati, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Zenici, Univerzitet u Bihaću, Univerzitet Džemal Bijedić, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, i Ministarstvo prosvjete i kulture RS. 

 

Konferenciju je otvorio rektor Univerziteta u Zenici, Prof. dr. Dževad Zečić, a prisustovali su predstavnici svih partnera konzorcija, predstravnici iz nadležnih obrazovnih ministarstava iz cijele zemlje, te šira akademska zajednica.

Posljednje od