Printaj ovu stranu
utorak, 11 Novembar 2014 23:43

Ostali bez krova nad glavom

Vatrena stihija progutala je baraku u Banlozima u kojoj su živjele tri romske porodice sa 14 članova domaćinstva, od čega petoro djece uzrasta do osam godina. Kompletan objekat je uništen, a sve porodice ostale su bez skromne imovine i krova nad glavom. Baraka u Banlozima bila je dom porodica Seade Husić, Fate Gigović i Lamije Bajramović, kao i 14 članova domaćinstva.

 

Kako kažu, vatra je u kratkom periodu progutala svu njihovu imovinu, a već četiri dana prisiljeni su živjeti na otvorenom. Tražili su pomoć, ali uzalud. Pomoćnica načelnika za Opću upravu i stambene poslove Aerezemana Čeliković podsjeća da je proteklih godina Općina obezbijedila značajna sredstva i da je u kampu u Banlozima u funkciju stavljeno 76 stambenih jedinica.

 

Iz raznoraznih razloga, kaže Čeliković, broj je vremenom sveden na 12 stambenih jedinica. U općinskoj resornoj službi takođe napominju da su sva električna brojila i vodomjeri otuđeni, te da ne znaju više na koji način mogu obezbijediti uslove za stanovanje romske populacije u Banlozima.

 

Prema informacijama portparola Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Aldine Ahmić uzrok požara koji se dogodio 7. novembra najvjerovatnije je neispravna električna instalacija čime se demantuju navodi stanovnika kampa da je požar podmetnut.  

 

rtvze.ba

Posljednje od

Povezani članci (by tag)