Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 10 Novembar 2014 21:02

Opstanak u BIH: čišćenje

Aktivisti neformalne grupe „Opstanak u BiH“  u ponedeljak 10.11.2014.godine organizirali akciju uklanjanja divlje deponije u mjestu „Urije“ – Gornja Zenica s ciljem skretanja pažnje javnosti na probleme građana i lokalne zajednice u cjelini. 

 

Akcija ove grupe gradjana je započela još proljetos, te su svoju aktivnost započeli sa okruglim stolom sredinom avgusta 2014. god. na temu Divlje deponije - Kako reciklirati kućni (komunalni) otpad. Partnerska organizacija koja prati realizaciju kampanje je NDI, Nacionalni demokratski inistutut. 

 

Sa nekoliko aktivista i mještana iz sela Urije lokalni otpad su uklanjali i dali podršku akciji predstavnici Italijanskog sindikata “Iskos”. Čišćenje mjesta nije riješeno 'sistemom kanti' tako da će se iste radnje zacijelo ponavljati ukoliko se ne postave kontejneri na lokacije divljih deponija. 

 

U toku kampanje, naišli smo i na razumijevanje općinske vlasti tako da na akciji uklanjanja deponije došao i referent za ekologiju, rekli su nam kratko organizatori ove akcije, ujedno predstavnici "Opstanka".

 

SAM 1496

Posljednje od

Povezani članci (by tag)