28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 11 Novembar 2014 01:45

Pomoć najstarijim Zeničanima

Udruženje penzionera općine Zenica uručilo je poklon-pakete najstarijim članovima sa područja mjesne organizacije Mokušnice. Na ovaj način pokazali su da ovi ljudi nisu zaboravljeni. Pakete su devedesetosmogodišnjem Hasanu Čoriću i sedam godina mlađem Milanu Ševi uručili Fahro Klico, predsjednik općinskog Udruženja, i Dubravka Akvić, čelna osoba mjesne organizacije Mokušnice.

 

Hasan Čorić rođen je 17. jula 1916. Živi sam u stanu. Pokretan je i kao vjernik svakodnevno ide u džamiju. Ispostio je ove godine i ramazan.

 

- Život mi je lijep. Vazda sam bio dobar sa ljudima. Svi su me poštovali i ja sam se isto tako odnosio prema svakome. Zaradio sam penziju u zeničkoj bolnici, kao rentgenski tehničar. Hvala Bogu, paze me svi. Evo, i u Udruženju penzionera me paze. Dali su mi i hediju, kazao nam je Hasan. Objasnio je da ima tri kćerke koje su udate i žive odvojeno u Zenici. Obiđu ga i budu uz njega kada zatreba, ali je, ipak, drugačije "kada nemaš ženu, kada ti čuvaš nju, a ona tebe".

 

- Živim dobro, hvala Bogu. Idem u džamiju. Potočka džamija mi je blizu. Vjernik sam i cijeli život sam upražnjavao vjeru, ali sam poštovao svakoga, dodao je Čorić. 


Milan Ševa rođen je 11. augusta 1923. U Zenici živi punih sedam decenija, od 1945. godine.

 

- Radio sam u Kazneno-popravnom domu Zenica i zaradio tamo penziju. Drugačiji je onda režim bio, drugačiji život. Uglavnom, meni je dobro i sada u Zenici. Imam babu kod kuće, koja je stara kao i ja. Ima 87 godina. Ne hodamo nikuda, ne može se. Djeca nisu ovdje. Njih troje žive u Banjoj Luci. S vremena na vrijeme posjećuju nas, znate i sami kako je živjeti danas ako nemate velike prihode. Imam šestero unuka i dvoje praunuka, ispričao nam je Milan. Prije je dolazio u prostorije Udruženja penzionera u Zenici, ali sada kad slabije vidi, ne može. Nekad je dobro igrao šah i bilo mu je, veli, zadovoljstvo igrati sa kolegama. Išao je nekad i na turnire. Fahro Klico, predsjednik Udruženja penzionera/umirovljenika Zenice, istakao je kako Udruženje broji više od 16.000 članova, penzionera koji redovno plaćaju članarinu. U općini je oko 20.000 penzionera, ali neki od njih nisu željeli izdvajati po dvije marke mjesečno članarine.

 

- Prema našim programskim aktivnostima, pokušavamo ublažiti loš životni standard penzionera, od kojih oko 12.000 ima penziju od 326 maraka. Zbog toga organizujemo niz aktivnosti. Jedna od njih je banjsko liječenje uz popuste, a nekima i besplatno, nabavka uglja i drva na rate, obilazimo naše bolesno članstvo, ponekad organizujemo i izlete. Prije nekoliko dana posjetili smo bolesne članove Udruženja u Kantonalnoj bolnici Zenica, gdje smo zatekli njih 130 na liječenju i uručili im skromne pakete. Održali smo šahovski turnir, a najbolji će dobiti novčane nagrade, ispričao nam je Klico.

 

Dubravka Akvić, predsjednica podružnice Udruženja penzionera u Mokušnicama, naglasila je kako je ovo lijepa gesta Udruženja i dokaz ljudima da nisu zaboravljeni. Bili su prijatno iznenađeni i obradovani činjenicom da su ih se sjetile njihove kolege.

 

M.DAJIĆ/OSLOBOĐENJE