29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 11 Novembar 2014 03:29

Manje punjenja budžeta Općine

Prihodi u budžetu Općine Zenica za prvih 10 mjeseci tekuće godine iznose nešto više od 35 miliona konvertibilnih maraka i manji su za oko 17 posto u odnosu na plan za ovaj period, potvrdio je u razgovoru za RTV Zenica Dževad Selimović, pomoćnik načelnika za budžet i finansije.

 

- Ako se poredi ovogodišnjih 10 mjeseci sa istim periodom prošle godine prihodi su veći za oko 16 posto. Najveći manjak u budžetu ostvaren je po osnovu neporeznih prihoda, posebno u posljednja dva mjeseca, ali bi se to moglo nadoknaditi do kraja godine, ukazao je Selimović.


U prihode budžeta uvršteni su i transferi viših nivoa vlasti, te donacije pravnih i fizičkih lica po osnovu otklanjanja posljedica elementarnih nepogoda, pri čemu je do sada uplaćeno 2 miliona i 314 hiljada maraka, od čega je utrošeno oko 1 milion i 900 hiljada. U budžet je uvršten i transfer UEFA od 1 milion i 960 hiljada za rekonstrukciju stadiona Bilino polje realizovan preko N/F Saveza BiH. Ovogodišnji budžet zeničke općine, zacrtan na ukupno 49 miliona i 906 hiljada maraka, od čega su izvorni prihodi Općine 35 miliona, doživio je rebalans u septembru upravo zbog pomenutih neplaniranih uplata.


Selimović je istakao, da su prije desetak dana od budžetskih korisnika stigli zahtjevi za izradu budžeta za 2015. godinu,koji bi,u formi Nacrta, mogao biti ponuđen na razmatranje Općinskom vijeću krajem novembra.  (Š.B. rtvze)