Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 03 Novembar 2014 02:31

Turska podrška uzgajivačima maline

Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA) pokrenula je projekt "Uzgajanje malina i osiguranje radnih mjesta u ruralnim sredinama" u bosanskohercegovačkim gradovima Maglaju, Zavidovićima, Zenici i Žepču, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Projekt koji je pokrenut u koordinaciji s organizacijom "Zlatni ljiljan" ima za cilj smanjenje nezaposlenosti kao i omogućavanje proizvodnje u plodnim područjima.

 

Podrška TIKA-e, koja je prepoznala vrijednost ovog projekta, u prvoj etapi obuhvatila je 20 obitelji koje su bez zaposlenja, a njima su dodijeljene sadnice za maline, sustav za navodnjavanje i zaštitna žica.

 

Pomoć stanovnicima ovih gradova dodijeljeni su uz nazočnost koordinatora TIKA-e za BiH Adema Urfe i predstavnika organizacije "Zlatni ljiljan".

 

U okviru projekta bit će sklopljeni i ugovori s tvrtkama koje se bave preradom šumskog voća čime će stanovnici ovih područja uzgajati maline sa sigurnim otkupom.

 

Ovim projektom uzgajivači malina će imati godišnji prihod od oko 6.000 konvertibilnih maraka (KM), odnosno od ovog projekta korist će imati oko 100 ljudi.

 

TIKA je ovim projektom ukupno podijelila 25.200 sadnica malina, sustav za navodnjavanje za parcelu od 21 dunum i 1.709 tona zaštitne žice.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)