11 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 29 Oktobar 2014 15:09

Vlada FBiH o tragediji Raspotočja

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru upoznata je s Informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o stanju u RMU "Zenica" d.o.o. Zenica nakon rudarske nesreće koja se dogodila djelovanjem gorskog udara u jami "Raspotočje" 4. septembra ove godine. 

 

Tim povodom, Vlada je zaključila da su nadležni organi JP EP BiH d.d. Sarajevo, u skladu sa svojim propisanim obvezama i nadležnostima, dužni hitno razmotriti predloženi Plan saniranja i nastavka rudarskih radova na otvaranju novog otkopnog kapaciteta "Raspotočja" i donijeti odgovarajuće odluke, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnoću Vlade FBiH. 

 

U Informaciji je navedeno kako je 4.9.2014. godine u 16.28 sati došlo do iznenadnog djelovanja vrlo jakog gorskog udara u predjelu glavnih transportno-ventilacijskih rudarskih prostorija u jami "Raspotočje", čime su ostala odsječena 34 rudara.   U akciji spašavanja u tijeku sljedećeg dana (5.9. 2014.) spašeno je 29 rudara, ali nažalost za pet njihovih kolega nije bilo spasa. 

 

Poko psvih pet rudara je, uz dužne rudarske počasti i vjerske obrede, obavljena u ponedjeljak, 8.9.2014.  Do 10.9.2014. u jami su se obavljali samo najneophodniji važećim rudarskim propisima obvezni poslovi provjetravanja, odvodnjavanja i stalnog tehničkog i inspekcijskog nadzora, a sve u cilju da se sačuvaju vitalni rudarski objekti kako bi, nakon odluke Stožera za spašavanje, moglo početi saniranje jame. 


U skladu s važećim propisima, akciju spašavanja je vodio Stožer za spašavanje RMU "Zenica", a u akciju su se odmah nakon dolaska na lice mjesta uključili i federalni rudarski inspektori.  U akciji spašavanja su, pored odreda za spašavanje RMU "Zenica", sudjelovale i spasilačke odreda svih rudnika uglja iz Federacije BiH. 


Postupak utvrđivanja uzroka i okolnosti ove teške rudarske nesreće proveli su nadležni federalni rudarski inspektori, o čemu je urađen detaljno izvješće i nalaz, koji će biti dostavljen nadležnim organima na uvid.  Pored ljudskih žrtava, ova rudarska nesreća je prouzročila i značajnu materijalnu štetu, gubitak jedinog otkopnog kapaciteta i prekid kontinuiteta u proizvodnji uglja, što će, prema sadašnjim procjenama, trajati jednu godinu. 

 

 

RMU "Zenica" zapošljava ukupno 1.477, a pogon jame "Raspotočje" 440 radnika. Zbog nesreće u jami "Rapotočje" je potpuno prekinuta eksploatacija uglja, a proizvodnja u dva preostala pogona ("Stranjani" i "Stara jama") nije dovoljna za financiranje saniranja nastale štete, otvaranje novog otkopnog kapaciteta, održavanje rudarskih objekata, uređaja i postrojenja, plaće i druga potraživanja zaposlenih uz istovremeno ulaganje u sigurnost i zaštitu na radu.  Nadležne službe RMU "Zenica" su, u skladu s važećim propisima, uradile planove sanacije jame i nastavka radova na otvaranju novog otkopnog kapaciteta, ažurirale postojeći plan razvoja jame "Raspotočje" za narednih deset godina, koji će po hitnom postupku biti predložen JP EPBiH d.d. Sarajevo na odobrenje, kaže se u Informaciji.