Printaj ovu stranu
nedjelja, 26 Oktobar 2014 11:31

Prezentacija Zeničkog Prevrtača

Udruženje građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „ZENICA“ je prezentiralo primjerke autohtone rase goluba „Zenički prevrtač“ učenicima JU OŠ Musa Ćazim Ćatić u Zenici. 

Predstavnici Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „ZENICA“ su učenike trećih razreda navedene škole upoznali sa svim čarima golubova Zeničkih prevrtača.

 

Bila je to prilika da se naši najmlađi sugrađani druže sa životinjama, razvijaju ljubav prema golubovima i prema svim drugim sitnim životinjama. Predstavnici Udruženja su ponudili svoju pomoć u narednom periodu učenicima ukoliko bilo ko od njih bude imao neka pitanja u vezi sa nabavkom, ishranom ili liječenjem kućnih ljubimaca bilo koje vrste. Slična akcija je u istom periodu provedena i u saradnji sa Odbojkaškim klubom „Čelik-R“ Zenica. 

 

Ciljana grupacija prilikom prezentacije „Zeničkih prevrtača“ bili su učenici različitih uzrasta osnovne škole, kako bismo kod njih pobudili ljubav prema golubovima i drugim sitnim životinjama, potakli ih da se počnu interesovati i dolaziti na izložbe sitnih životinja koje u Zenici blizu 30 godina u nizu konstatno organizuje Udruženje građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „ZENICA“. Naravno, najvažniji cilj ove aktivnosti je animirati naše najmlađe sugrađane da i sami počnu uzgajati golubove ili neke druge kuće ljubimce, jer je je nepisano pravilo da „ko voli životinje, voli i ljude“. Učenici i sportaši su pokazali veliko interesovanje za prezentovane životinje, kao i za predstojeće izložbe sitnih životinja koje će se organizovati u Zenici. To je dokaz da ako se na vrijeme počne raditi sa najmlađim uzrastima, moguće je djecu skloniti sa ulice prije nego što su i imali priliku da dospiju na ulicu.

 

Udruženje građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „ZENICA“ ove godine učestvuje u projektu „Zagovaranje donošenja Odluke općine Zenica za dodjelu lokacije radi održavanja izložbe domaće rase golubova „Zenički prevrtač“. Projekat je podržao Centar za promociju civilnog društva iz Sarajeva i Ambasada Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini. Aktivnost prezentacije Zeničkih prevrtača u školama i u zajednici je jedna od posljednjih aktivnosti u implementaciji ovog projekta. 

 

Kruna ovog Projekta očekuje se u nedjelju 02.11.2014.godine kada se u Zenici na lokaciji platoa Pišće održava „Izložba na otvorenom -Zenički prevrtač“ i gdje se očekuje velika posjeta naših sugrađana, tako i uzgajivača golubova i drugih sitnih životinja iz drugih gradova naše države. 

 

Udruženje građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja “ZENICA”

Posljednje od

Povezani članci (by tag)