28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 23 Oktobar 2014 22:49

Baton u Goraždu, Foči i Trnovu

Klub paraolimpijskih sportova ''Baton'' Zenica, za oko 60 članova ratnih vojnih i civilnih invalida organizovao je jednodnevni izlet u  Goražde, Foču i Trnovo. 

 

Svoju dobrodošlicu i gostoljubivost, uz kahvu i muhabet iskazao je i goraždanski muftija Remzija ef. Pitić koji je na šehidskom mezarju ''Kolijevke'' nakon proučenog Jasin i Šerifa proučio dovu za sve šehide goraždanskog kraja.

 

Na lokalitetu Rorovi uzvišenju pokraj grada Goražda domaćin Nedžad Kurtović, predsjednik BZK ''Preporod'',  održao je čas historije odbrane ovog herojskog grada i svega onoga kroz što je prošao grad Goražde tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

 

Za sve goste organizovan je ručak te šetnja gradom, u sklopu koje je upriličena posjeta novoj džamiji „Kajseriji“ kao i novoj zgradi Univerziteta u Goraždu koji su poklon turskog naroda.

 

Nakon Goražda Udruženje „Baton“, posjetilo je grad Foču, odnosno lokalitet na kojem se nalazila Hasan Nezirova poznata kao Aladža džamija.

 

Bila je sagrađena davne 1550/1551. godine, a tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu u potpunosti na zbrisana sa lica zemlje. Naši domaćini Faruk ef. Džankić - glavni imam Medžlisa islamske zajednice Foča i Salem ef. Ćemo Predsjednik Medžlisa, upoznali su nas da upravo ovih dana započinju građevinski radovi na njenoj ponovnoj izgradnji.  

 

U povratku smo posjetili obnovljenu džamiju u Trnovu koja je bila sagrađena  davne 1565. godine, a koja je takođe tokom agresije bila u potpunosti uništena.