05 Juni 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 24 Oktobar 2014 02:40

IZ: pomoć ugroženim

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u okviru ovogodišnje akcije „Kurbani“ podijelila je preko 150 tona kurbanskog mesa u humanitarne svrhe, prvenstveno siromašnim i socijalno ugroženim osobama, potom zavodima za nezbrinutu djecu i djecu sa posebnim potrebama, te javnim kuhinjama, socijalnim ustanovama, bolnicama i studentskim domovima.

 

Ovogodišnju akciju klanja kurbana posebno karakterizira činjenica da je od povratnika u manjem BiH entitetu kupljeno 2.142 kurbana, a dobijeno meso je također podijeljeno povratnicima, tako da je ostvarena dvostruka korist za povratnike, kojima je podijeljeno preko 45 tona kurbanskog mesa. U povratničkim područjima kurbani su kupljeni i podijeljeni na područjima sljedećih medžlisa i općina: Zvornik 470, Srebrenica 389, Bratunac 255, Foča 155, Višegrad 121, Žepa 100, Rogatica 100, Vlasenica 97, Gacko 30, Kalinovik 30 i Prnjavor 398. Kurbansko meso je dijeljeno i na području medžlisa Banjalučkog muftijstva i povratnicima u Doboju, a određeni dio je usmjeren i za nastradale u poplavama i klizištima.

 

Inače, u ovogodišnjoj akciji „Kurbani“ na osnovu uplata iz Bosne i Hercegovine i dijaspore za potrebe medresa i u humanitarne svrhe žrtvovano je ukupno 14.107 kurbana i dobiveno oko 395 tona kurbanskog mesa. Akciju „Kurbani“ je koordinirala Komisija Rijaseta Islamske zajednice, a svaka od šest medresa u BiH je primala uplate za potrebe učeničkih domova. Medrese su, nakon podmirivanja potreba za đačke domove, također određeni dio kurbanskog mesa podijelile u humanitarne svrhe.

 

U akciji koju je vodila Komisija Rijaseta Islamske zajednice isključivo za uplate iz bošnjačke dijaspore, uplaćeno je i žrtvovano 4.789 kurbana, što je za 1.356 kurbana više nego u prethodnoj godini. Najveći broj uplata je stigao putem ICNAB-a, Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike 1.665 kurbana. Također, Dijanet Vakuf iz Turske je uplatio 427 kurbana.

 

Posebna pažnja u akciji „Kurbani“ se posvećuje šerijatskom nadzoru i zdravstvenoj ispravnosti kurbana. Na svakom mjestu klanja šerijatski nadzor i otpremu mesa je vršio određeni imam, a svi kurbani su morali biti veterinarski pregledani sa odgovarajućim potvrdama o zdravstvenoj ispravnosti i veterinarskom nadzoru.

 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, nastavljajući višedecenijsku praksu organizacije klanja kurbana za potrebe medresa, islamskih fakulteta i u humanitarne svrhe, nastojat će u narednim godinama akciju ''Kurbani'' dodatno unaprijediti kako bi se postigli značajniji efekti podrške razvoju stočarstva u povratničkim područjima i održivom povratku. Opredjeljenje Rijaseta Islamske zajednice, koje je implementirala Komisije za kurbane, da se kroz akciju nabavke kurbana i podijele kurbanskog mesa fokus stavi na podršku povratnicima pokazalo se potpuno opravdanim i veoma korisnim za povratnička područja.

 

Komisija za kurbane Rijaseta na čelu sa mr. Elnurom Salihovićem posebno ističe značajnu ulogu medžlisi na čijem području su nabavljani kurbani, te je njihov doprinos uspjehu ove akcije izuzetno velik kroz angažman u odabiru uzgajivača kurbana, koordinaciju i pripremne aktivnosti vezane za klanje, kao i koordinaciju podjele kurbanskog mesa.