Printaj ovu stranu
nedjelja, 19 Oktobar 2014 02:18

Zimska oprema od 15.11.

Zimska oprema za automobile u BiH zakonska je obaveza koja stupa na snagu od 15. novembra do 15. aprila naredne godine. Zimski pneumatici na sva četiri točka obavezni su za putnička i ostala motorna vozila koja nemaju više od osam sjedišta i čija najveća dopuštena masa nije veća od tri i po tone.

 

Sigurnost saobraćaja

 

Na vozilu se mogu nalaziti i gume s ljetnim profilom i dubinom gazećeg sloja minimalno četiri milimetra, ali u priboru moraju biti odgovarajući lanci za montažu na pogonske točkove.

 

Iz BIHAMK-a savjetuju vozačima da poštuju zakonske obaveze te da prije početka zimske sezone nabave adekvatnu opremu, jer ljetne gume mijenjaju specifikacije već pri temperaturi zraka nižoj od sedam stepeni i teže prianjaju na cestu, što predstavlja rulet na točkovima.

 

- Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od tri i po tone, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim točkovima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače - savjetuju iz BIHAMK-a.

 

Također, iz ovog auto-moto kluba vozače upozoravaju da nabavku zimske opreme ne treba gledati kao gubitak novca već ulaganje u sigurnost vozača, kao i svih ostalih učesnika u saobraćaju.

 

Iste cijene

 

Cijene pneumatika na bh. tržištu ne razlikuju se mnogo od onih u zemljama regiona. Sve zavisi od proizvođača, veličine guma i dubine profila. Tako se na bh. tržištu mogu pronaći gume po cijeni od 69 do 300 KM po komadu.

 

Na prostoru cijele države u uređenijim automobilskim salonima je za kupce zimskih guma osigurano i postavljanje.

 

Kazne od 50 do 200 KM

 

Zimska oprema vozila najveće dopuštene mase veće od tri i po tone jesu dvije zimske gume (M+S) s minimalnom dubinom profila četiri milimetra na pogonskim kotačima, plus lanci za snijeg ili četiri ljetne gume s istom dubinom utora plus lanci za snijeg. Ujedno, obvezna je i lopata i vreća sa 25-50 kilograma pijeska.

 

Kazna za neupotrebu zimske opreme je 40 KM, a za uzrokovanje saobraćajne nesreće zbog neodgovarajuće opreme vozila kazne su od 50 do 200 KM.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)