19 Januar 2022
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 19 Oktobar 2014 03:05

Najomraženija vlada na svijetu

Američka kompanija za istraživanje, Gallup, napravila je studiju u kojoj je nastojala otkriti koje su to zemlje u svijetu najnezadovoljnije svojim vladama.

 

Kompanija Gallup je pri tome istražila različite elemente, poput korupcije, nezaposlenosti, te činjenice u kolikoj mjeri stanovnici svih zemalja podržavaju svoje vođe na vlasti.

 

Na listi od 12 zemalja naše su se, između ostalih, i Španija, Pakistan, Grčka, Rumunija, a na prvom mjestu je, ni manje, ni više, nego upravo naša zemlja, Bosna i Hercegovina.

Kako navode iz Gallupa, samo 8 posto ispitanika u BiH je kazalo kako podržava vladu i vođe na vlasti, te je naša zemlja imala najviši rejting kad je u pitanju broj negativnih poena upućenih vladi od strane stanovništva.

 

Čak 91 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini smatra da je korupcija među vlasti najraširenija (ovdje smo drugi na listi), dok je stopa nezaposlenosti čak 27 posto (odmah smo iza Grčke sa 27,3 posto).

 

Pored nezaposlenosti, stoji u ovom istraživanju, veliki problem su i "duboke etničke tenzije koje su prisutne u ovoj zemlji dvije decenije nakon rata, gdje se, ne samo vlasti i mediji, nego i škole razdvajaju na osnovu etničke pripadnosti."

 

Ovo je lista zemalja čiji su stanovnici najnezadovoljniji vladom:

 

1. Bosna i Hercegovina

2. Bugarska

3. Grčka

4. Češka

5. Moldavija 

6. Pakistan

7. Peru

8. Rumunija

9. Kostarika

10. Jamajka

11. Portugal

12. Španija