Printaj ovu stranu
subota, 18 Oktobar 2014 00:13

Zenički Pravni fakultet 2. u BIH

U Sarajevu je večeras održana Svečana ceremonija zatvaranja 3. BH državnog takmičenja u simuliranom suđenju u oblasti krivičnog prava u Sudu Bosne i Hercegovine.Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je pet državnih fakulteta i to: Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli, Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru, Pravni fakultet Univerziteta u Zenici i Pravni fakultet "Džemal Bijedić" u Mostaru.

 

Za najboljeg govornika - retoričara proglašena je studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Sabina Husejnagić, dok je ovaj fakultet osvojio treće mjesto.  Nagrada za osvojeno drugo mjesto pripala je Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici. Pobjednik ovogodišnjeg takmičenja je Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli, čiji predstavnici zajedno sa predsjednikom kluba Dževadom Mahmutovićem posebno naglašavaju značaj ove manifestacije u približavanju i boljem razumijevanju prakse pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, kao i zakona u krivičnoj materiji. 

 

"Dvodnevno takmičenje održano u prostorijama Suda Bosne i Hercegovine studentima učesnicima je pružilo jedinstvenu priliku za usavršavanje do sada stečenog znanja u oblasti krivičnog prava, krivičnog procesnog prava i poznavanja Evropske Konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, retoričkih vještina i sposobnosti, te mogućnost da isto kroz simulirano suđenje u sudnici praktično pokažu. Bitno je naglasiti i činjenicu da kroz ovakve manifestacije, studenti sa područja cijele Bosne i Hercegovine imaju priliku razmijeniti iskustva sa svojim kolegama. Uspješnoj realizaciji takmičenja doprinijele su i sudije Suda BiH, kao i međunarodne sudije, kojima se ovom prilikom posebno zahvaljujemo", istakao je predsjednik Organizacionog odbora Takmičenja Mirsad Crnovršanin. (klix.ba)

Posljednje od

Povezani članci (by tag)