Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 13 Oktobar 2014 18:01

Pod lupom - izvještaj

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST  Koalicija Pod Lupom: Izveštaj o izbornom procesu  - Generalna ocjena Koalicije Pod lupom jeste da je izborni dan u BiH  prošao u demokratskoj i fer atmosferi i u skladu sa izbornim zakonom i pravilima, uz manji broj nepravilnosti i incidenata

 

Kad je u pitanju tehnička provedba izbora, prema izvještaju naših posmatrača u više od 95% slučajeva biračka mjesta su otvorena i zatvorena na vrijeme.  Na zatvaranju biračkih mjesta u skoro 100% slučajeva članovi biračkog odbora bili su na svom mjestu.  Posmatrači su u skoro 100% slučajeva imali slobodan pristup posmatranju biračkih mjesta. Vrlo mali postotak slučajeva glasanja bez validnog identifikacijskog dokumenta je prijavljeno oko 4%.  U Brčko Distriktu je  najveći broj prijavljenih slučajeva vraćanja birača  sa BM, zbog neposjedovanja validnih dokumenata 

 

Na 40-45% biračkih mjesta primjećeno je jedan do 5 slučajeva porodičnog glasanja.. Asistiranje pri glasanju kad jedna osoba pomaže više drugih osoba da glasaju primjećeno je na 27% biračkih mjesta - Što se tiče nevažećih glasačkih listića za izbor Predsjedništva BiH  na 98% biračkih mjesta poštovana je procedura proglaavanja nevažećih listića. 

 

Na 5% BM bile su prisutne hemijske olovke prilikom prebrojavanja glasačkih listića. Na 28 BM na kojima su bili naši osmatrači upućene su primjedbe ili prigovori na utvrđivanje rezultata za Predsjedništvo BiH.  


Parlamentarna skupština BiH: proces utvrđivanja rezultata za Parlamenranu skupštinu BiH protekao je vrlo pozitivno. Na 7 BM na kojima su bili posmatrači Koalicije primjećeno je dopisivanje na glasačke listiće.

 

Kod kantonalnih skupština proces utvrđivanja rezultata također je protekao vrlo pozitivno. Na 3 BM na kojima su bili naši posmatrači primjećene su određene nepravilnosti (Bužim, Srebrenik i Čelić). 

 

Također treba istaći da je proces utvrđivanja rezultata za Predsjednika i Potpredsjednika Republike Srpske protekao iznimno pozitivno. Na 4 BM na kojima su  bili nai posmatrači upućene su primjedbe/prigovori za proces brojanja za Predsjednika i potpredsjednike RS

 

Na 99% BM poštovane su procedure pakovanja izbornog materijala 

U 96% slučajeva na biračkom mjestu prostor za glasanje i brojanje je bio adekvatan. 

Na 99% BM svi članovi OIK su potpisali i verificirali  Zapisnik o radu.

A u 93%  slučajeva na biračkom mjestu istaknut je obrazac sa zbirnim rezultatima.

 

Koalicija se ovim putem želi zahvaliti svim građanima BiH koji su se prijavili da posmatraju izbore, ali i Centralnoj izbornoj komisiji i lokalnim izbornim komisijama na dobroj saradnji tokom pripreme našeg posmatračkog procesa. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)