04 Februar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 06 Oktobar 2014 13:10

U Njemačku samo preko agencije

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine skrenula je danas pažnju građanima BiH da su se u posljednje vrijeme javili posrednici pri zapošljavanju koji obećavaju građanima zaposlenje u SR Njemačkoj na poslovima njegovatelja, te da naplaćuju te usluge posredovanja od građana. 

 

Također, navodi se da su različite institucije počele da organiziraju kurseve za njegovatelje gdje se građanima obećava da će se sa takvim kursevima moći zaposliti u SR Njemačkoj. 

 

Agencija za rad i zapošljavanje BiH, stoga, upozorava građane da imaju u vidu da je zapošljavanje bh. građana u SR Njemačkoj na poslovima njegovatelja trenutačno moguće jedino putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, jer je to tako definirano međudržavnim dogovorom između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Savezne agencije za rad SR Njemačke. 

 

Pri tome se moraju poštovati kriteriji koje je odredila njemačka strana, a to su diploma javne ustanove o završenoj srednjoj medicinskoj školi opšteg smjera ili smjera za pedijatrijskog tehničara, znanje njemačkog jezika na minimum B1 nivou, te šest mjeseci rada u struci nakon diplomiranja. 

 

Svako drugo posredovanje na ovim poslovima za SR Njemačku neće moći rezultirati zaposlenjem u toj državi.

 

Isto tako pohađanje i završavanje određenih kurseva ili obuka koje organiziraju privatne ustanove ili neke druge institucije van redovnog obrazovnog sistema neće moći rezultirati zapošljavanjem građana u SR Njemačkoj na poslovima njegovatelja. 

 

Iz Agencije ujedno upozoravaju građane BiH da se usluge posredovanja od privatnih fizičkih osoba ili pravnih subjekata koji obavljaju usluge posredovanja mogu naplatiti samo od poslodavca, a nikako od nezaposlenih osoba, što je regulisano zakonima koji tretiraju ovu oblast. 

 

- Zbog toga apelujemo na građane da od svakog privatnog posrednika u zapošljavanju traže na uvid dozvolu za posredovanje, te da ako posrednik u zapošljavanju traži bilo kakvu novčanu naknadu od nezaposlene osobe te slučajeve prijave ministarstvu rada ili nadležnim inspekcijskim organima - zaključuje se u saopćenju Agencije za rad i zapošljavanje BiH.